περιβάλλον και πολιτική

Υλικό βιβλίου για α/γ

Τροπολογίες-δώρα στους υποψήφιους αγοραστές των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών (13/10/20 ΕφημΣυντ)

Και ρύθμιση που χρυσώνει το χάπι για τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ● Διαμάχη με το ΥΠΕΝ για το ποιος δημιούργησε την «τρύπα».

Δώρα στους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και «όπλα» στον ανοιχτό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τους παραγωγούς ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών (ΑΠΕ) περιλαμβάνονται στις τροπολογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί του νομοσχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η διαμάχη με τους παραγωγούς ΑΠΕ οξύνεται καθώς ο λογαριασμός μέσω των οποίων πληρώνονται (ΕΛΑΠΕ) εμφανίζει έλλειμμα το οποίο απειλεί να αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει υποστηρίξει ότι το έλλειμμα αυτό είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της πτώσης στην κατανάλωση και όχι της μείωσης που αποφάσισε ο ίδιος στις αποζημιώσεις τους (ΕΤΜΕΑΡ) από το 2019.

Η μείωση εκείνη είχε αποφασιστεί, προφανώς, για να εξισορροπήσει τις αυξήσεις που επέβαλε στις τιμές της ΔΕΗ. Οι παραγωγοί ΑΠΕ προειδοποιούσαν από πέρυσι ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον ΕΛΑΠΕ και ο υπουργός απάντησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ευθύνονται οι μειωμένες αποζημιώσεις και τους ζήτησε να αναλάβουν μέρος της απώλειας με βάση τα κέρδη που είχαν αποκομίσει.

Χθες, όμως, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) δημοσιοποίησε μελέτη μέσω της οποίας τεκμαίρεται ότι η επίπτωση της πανδημίας είναι περιορισμένη στους μήνες από Μάρτιο έως Ιούνιο. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι, εάν δεν υπήρχαν οι μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ο ΕΛΑΠΕ θα έκλεινε με σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατομμυρίων στο τέλος του 2020. Οι παραγωγοί ΑΠΕ φοβούνται ότι θα τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, ενώ ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει δημοσίως ότι θα προηγηθεί διάλογος πριν αποφασιστεί κάποια λύση.

Μέχρι τότε όμως και για να ευνοήσει τους μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ, έφερε προς ψήφιση τροπολογία με την οποία τους επιτρέπει να δηλώνουν έτοιμοι χωρίς να περιμένουν αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή, όσοι έχουν εγκαταστήσει σταθμό παραγωγής θα υποβάλλουν «Δήλωση Ετοιμότητας» με βάση αυτοψία ιδιώτη μηχανικού και θα κατοχυρώνουν την τιμή παραγωγής που ισχύει τη συγκεκριμένη στιγμή. Στις τιμές αυτές παρατηρείται γενική πτώση όσο αυξάνεται η προσφορά, οπότε όσο νωρίτερα κατοχυρώνεται η τιμή τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα για τον παραγωγό.

Αντί για να δώσει τις βεβαιώσεις αυτές σε ιδιώτες μηχανικούς, θα μπορούσε να ενισχύσει με προσωπικό τον ΔΕΔΔΗΕ που είναι υπεύθυνος για τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ομως, ο ΔΕΔΔΗΕ προορίζεται τώρα να ιδιωτικοποιηθεί και για να διευκολυνθεί ο μελλοντικός του αγοραστής, η άλλη τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά τη ΛΑΡΚΟ ορίζει ότι θα αποφασιστεί άμεσα το Ρυθμιζόμενο Εσοδο του Διαχειριστή Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024.

Το στοιχείο αυτό καθορίζει αποφασιστικά την απόδοση κεφαλαίου για τον ΔΕΔΔΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλείται να λάβει την απόφασή της έως 31/10/2020, ενώ θα μπορούσε να το πράξει έως τις 31/3/21. Σε άλλο σημείο της, η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι ο αγοραστής της ΔΕΠΑ Υποδομών απαγορεύεται να μεταβιβάσει τις μετοχές της σε τρίτους για πέντε έτη, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνει «σε πρόσωπο το οποίο άμεσα ή έμμεσα ελέγχει, ή ελέγχεται από, ή βρίσκεται σε κοινό έλεγχο με τον αποκτώντα επενδυτή».

πηγή: https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/263943_tropologies-dora-stoys-ypopsifioys-agorastes-ton-deddie-kai

Written by dds2

14 Οκτωβρίου, 2020 στις 2:04 μμ