περιβάλλον και πολιτική

Οι φυσικές διεργασίες του Φαινομένου του Θερμοκηπίου

leave a comment »

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου – Οι Φυσικές Διεργασίες

Εισαγωγή

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου), θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε επίπεδο παγκόσμιας κλίμακας, την τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με την κατάσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να εξεταστούν κάποια θέματα που αφορούν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και στο πώς αυτή έχει εξελιχθεί μέσα στο χρόνο.

Η ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κύρια από άζωτο και οξυγόνο. Περιέχει, όμως και άλλα αέρια σε χαμηλές συγκεντρώσεις, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το υποξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο, το όζον και τους χλωροφθοροϋδρογονάνθρακες. Τα αέρια αυτά είναι τα πλέον κρίσιμα σε θέματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ατμόσφαιρας. Οι συγκεντρώσεις τους στην ατμόσφαιρα μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλανητικών φαινομένων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αραίωση του στρατοσφαιρικού όζοντος.

Κατά τη δημιουργία της Γης πριν 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια, πιθανά δεν υπήρχε καθόλου ατμόσφαιρα. Λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας, αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμοί και διάφορες ενώσεις αζώτου και θείου, άρχισαν να εκλύονται διαχρονικά. Το μοριακό οξυγόνο της ατμόσφαιρας, θεωρείται ότι δημιουργήθηκε κύρια σαν προϊόν της φωτοσύνθεσης των φυτών που, αρχικά, εξελίχθηκαν ως υδρόβια και έτσι ήταν προστατευμένα από την βιολογικά καταστροφική έντονη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Με την αύξηση του ατμοσφαιρικού οξυγόνου, υπήρξε μια παράλληλη αύξηση του όζοντος στη στρατόσφαιρα. Η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από αυτό το όζον, επέτρεψε την εξέλιξη έμβιων όντων και στην ξηρά.

Ο πίνακας 1 παρέχει τη σύσταση «καθαρού», ξηρού αέρα και δεν περιλαμβάνει τις σχετικά μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές συγκεντρώσεις υδρατμών και ρύπων. Οι συγκεντρώσεις των περισσοτέρων χημικών ειδών που αναφέρονται στον πίνακα, παραμένουν διαχρονικά αναλλοίωτες, με εξαίρεση το διοξείδιο του άνθρακα που αυξάνεται περίπου 1,5 ppm (parts per million) ανά έτος. Αύξηση έχει παρατηρηθεί ακόμα στο μεθάνιο και το όζον.

Η ατμόσφαιρα αποτελείται από διάφορα στρώματα που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη θερμοκρασία και άλλες παραμέτρους. Τα στρώματα αυτά από την επιφάνεια της γης, καλούνται κατά σειρά: τροπόσφαιρα, στρατόσφαιρα, μεσόσφαιρα και θερμόσφαιρα. Η εικόνα 1 δείχνει τη μεταβολή της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης του όζοντος, σαν συνάρτηση του υψομέτρου.

Ολόκληρο στο αρχείο:

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου-Οι φυσικές διεργασίες (doc)

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου-Οι φυσικκές διεργασίες (pdf)

[Κεφάλαιο από τα μαθήματα Εισαγωγή στο Περιβάλλον και Σύγχρονα Περιβαλλοντικά Προβλήματα Πλανητικής Κλίμακας του Πανεπιστημίου Αιγαίου]

 

Written by dds2

18 Δεκεμβρίου, 2018 στις 10:33 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: