περιβάλλον και πολιτική

περί Ισλάμ

leave a comment »

Ολίγες σκέψεις και απορίες περί Ισλάμ

4-12-2015

Ενόψει μίας αρχόμενης ενασχόλησής μου με το Ισλάμ καταγράφω εν είδη ημερολογίου ή περισσότερο σημειώσεων εργασίας τα ακόλουθα:
Νομίζω πως το Ισλάμ θα μπορούσε να θεωρηθεί και μία αίρεση του Χριστιανισμού. Και υπό αυτήν την έννοια θα ήταν η μεγαλύτερη, επιτυχέστερη και ισχυρότερη αίρεση του χριστιανισμού. Βεβαίως ανοίγοντας μια τέτοια συζήτηση μπορεί να ρωτήσει κανείς: και γιατί να μην θεωρηθεί αίρεση του Ιουδαϊσμού και όχι του Χριστιανισμού; Αφού μπορεί ακόμη και ο Χριστιανισμός να θεωρηθεί ως αίρεση του Ιουδαϊσμού.
Μία προφανής απάντηση που θα συνηγορούσε υπέρ της πρώτης άποψης θα ήταν το γεγονός ότι το Ισλάμ αναγνωρίζει τον Ιησού ως πρόσωπο σημαντικό, ως προφήτη. Επίσης και την μητέρα του την θεωρεί σημαντική. Πράγματα φυσικά αδιανόητα για τον εβραϊκό κόσμο.
Βεβαίως το σημαντικότερο στοιχείο ή μάλλον στοιχεία (γιατί δεν μπορεί παρά να είναι πολλά αυτά) θα είναι οι βαθύτερες θεολογικές απόψεις των θρησκειών αυτών. Η αντίληψή τους περί δημιουργίας, περισσότερο η αντίληψή τους για την θέση του ανθρώπου στον κόσμο, η εσχατολογική προοπτική τους, ο κώδικας αξιών και οι κανόνες που θέτουν.
Σημαντικότατη πρέπει να θεωρηθεί η θέση τους περί του ανθρώπινου προσώπου, περί της πίστεως, της υπάρξεως της αντιλήψεως περί χάριτος ή όχι (και γενικότερα των δωρεών του Θεού), της σωτηρίας και της δυνατότητος θεώσεως ή έστω κάποιου ισοδυνάμου προς την θέωση κλπ.
Θα μπορούσε στον κόσμο της Αραβίας, τον στεγνό και αχανή, εκεί που ο άνθρωπος στέκεται μόνος μέσα στων ωκεανό της άμμου και κάτω από ένα ανελέητο στην έκταση και το μεγαλείο ουράνιο στερέωμα να προχωρήσει προς την έννοια του ανθρώπινου προσώπου;
Θα μπορούσε αυτός που μετέγραφε τις έννοιες του χριστιανισμού στην αραβική κοσμοαντίληψη να μιλήσει για τριαδικότητα, δηλαδή για μονάδα που εντός της συνυπάρχουν περισσότερες υποστάσεις (όχι όντα) σε σχέση μεταξύ τους; Και η σχέση αυτή (η αγάπη). εν τέλει να είναι η σχεδόν ουσία αυτού του όντος;
Νομίζω πως όχι. Και βεβαίως θεολογικώς (με την επιστημονική-γνωσιολογική έννοια του όρου) δεν μπορώ να στηρίξω τα προηγούμενα.
Πέραν του ότι θεολογία υπάρχει ένθεν και ένθεν του Ιορδάνη και της Μεσογείου, υπάρχει τόσο στον χριστιανισμό όσο και στον ισλαμισμό.
Εάν όμως το Ισλάμ είναι αυτή η αίρεση του χριστιανισμού, λόγω της αδυναμίας του να προσλάβει κάποιες (ή και όλες) από τις προαναφερόμενες έννοιες, τότε ένα μεγάλο για εμένα ερώτημα είναι το εξής: σε ποιες μορφές πολιτευμάτων μπορεί να οδηγεί ο ισλαμικός κόσμος; Είναι δυνατή και συμβατή η δημοκρατία με τις ισλαμικές κοινωνίες;
Και εάν υποθέσουμε ότι δεν είναι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους. Όμως θα μπορούσε να προκύψει μία έστω και ανάλογη της δημοκρατίας πολιτειακή η κοινωνική κατάσταση σε ισλαμικό πολιτιστικό υπόβαθρο;

ΔΔΣ

Παρατηρήσεις:

  1. (παρατ. 1-3 της 30-5-2016) Από το βιβλίο του Αν. Γιαννουλάτου, ΙΣΛΑΜ Θρησκειολογική Επισκόπηση, επισημαίνω την πρόταση του επιλόγου: «Η ομοιομορφία της ερήμου, όπου γεννήθηκε, και ο έναστρος ουρανός, κάτω από τον οποίο αναπτύχθηκε, έχουν αποτυπωθεί στον χαρακτήρα του». Εντυπωσιακή εγγύτητα στις πιο πάνω διατυπωμένες σύντομες σκέψεις μου, που έχουν γραφεί πριν την ανάγνωση του βιβλίου.
  2. Από το ίδιο βιβλίο ότι οι βυζαντινοί (κάποιοι) το θεωρούσαν αίρεση, η μεγάλη εγγύτητά του με την ορθοδοξία (ως προς τις επιρροές και γεωγραφικά και πνευματικά).
  3. Ο ίδιος συγγραφέας στο βιβλίο του για την Ιεραποστολή θεωρεί το Ισλάμ και τον κομμουνισμό οιονεί «τέκνα» του ορθόδοξου χρισταινικού κόσμου που τόπος του υπήρξε η ανατολή της ευρώπης και γιαυτό εν τέλει ρίζωσαν σε αυτά τα μέρη και όχι στην δυτική ευρώπη.
Advertisements

Written by dds2

Δεκέμβριος 4, 2015 στις 5:26 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: