περιβάλλον και πολιτική

Μια ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος

leave a comment »

30 χρόνια μετά βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο 1985. Τότε, όταν ο Αντρέας Παπανδρέου είχε κερδίσει τις εκλογές, είχε πει και είχε θεωρήσει ότι πλέον μπορούσε να κάνει ότι ήθελε. Και έτσι όντως έπραξε. Και η Ελλάδα απλά καταστράφηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 έτη μετά ο Χρ. Γιανναράς είχε πρωτοεκδόσει το βιβλίο του «finis Graeciae». Μετά ήρθαν τα ειδικά δικαστήρια, τα δώρα του πρωθυπουργού προς τον εαυτό του, οι προβληματικές εταιρείες, η πλήρης αποβιομηχάνιση, ο Κωστόπουλος και όλα τα σκατά που τώρα πια τα τρώμε στη μάπα.

Και τώρα η επανάληψη. Η μετεμψύχωση του Αντρέα, ο Αλέξης, που δεν ορκίζεται θρησκευτικά γιατί είναι προοδευτικός, που δεν φοράει γραβάτα, γιατί είναι προοδευτικός, που ορίζει τους βουλευτές του πολυσυλλεκτικού κόμματος του με λίστα, γιατί είναι προοδευτικός, που πήρε το υπερήφανο ΟΧΙ (που αυτή την φορά το είπε όντως ο λαός) και το έκανε ταπεινωτικό ΝΑΙ (τι να κάνει το παιδί, ήταν άυπνο και είχε και το πιστόλι στον κρόταφο…). Και αυτή την μεταμόρφωση του όχι σε ναι την έκανε γιατί είναι προοδευτικός (βλεπ. υποσ. 1).

Ο Αλέξης είναι αποδεδειγμένα προοδευτικός. Γιατί είναι αριστερός.

Εμείς απλά είμαστε ηλίθιοι και καθυστερημένοι γιατί ακόμη πιστεύουμε ότι ο λόγος μας πρέπει να είναι συμβόλαιο, το ναι – ναι και το όχι – όχι.

Η άποψη μου για τους τότε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ήταν ή ηλίθιοι ή ανέντιμοι. Η άποψη μου για τους τώρα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι ή ανεγκέφαλοι ή προδότες. Καμιά φορά συνυπάρχουν και τα δύο, καμιά φορά υπάρχουν και ρομαντικές εξαιρέσεις…

Στην πραγματικότητα υπάρχει συνέχεια σε αυτό τον τόπο. Μόνο που χρειάζεται λίγη προσπάθεια και σκέψη για να μπορείς να την καταλάβεις: Οι τότε ψηφοφόροι, του τότε ΠΑΣΟΚ, είναι οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί (οι ας πούμε αφελείς ή καλοπροαίρετοι) που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη πιστεύοντας και επιθυμώντας έναν άλλο δρόμο, είναι οι ψηφοφόροι της σημερινής ΛΑΕ.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η Λαϊκή Ενότητα έλαβε κάτι λιγότερο από το 3%. Αυτός ήταν και θα είναι πάντοτε ο αυθεντικός ΣΥΡΙΖΑ (ασχέτως ονομάτων και επιθετικών προσδιορισμών. Θα πρόκειται πάντοτε για αυτό που κάποτε λέγαμε ΚΚΕ εσωτερικού).

Και έτσι, μετά την καταστροφική σοσιαλιστική δεκαετία του 80, που μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας, τώρα αισίως παίρνουμε την αριστερή στροφή, 30 χρόνια μετά, που και με την βοήθεια των ξένων θα μας οδηγήσει στην οριστική «απώλεια».

———-

υποσ. 1: Επιπλέον, έκλεισε τις τράπεζες, εδώ και δυόμιση μήνες. Η ζωή συνεχίζεται. Αποδείχθηκε ότι στην καθημερινότητά μας οι τράπεζες δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Γιατί λοιπόν όλες αυτές οι θυσίες για το τραπεζικό σύστημα; Μπορούμε και χωρίς αυτές, όπως μπορούμε και χωρίς λεφτά, αργότερα και χωρίς τροφή… Γιατί λοιπόν η προοδευτική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός που ψήφισε προχθές η μειοψηφία των ψηφοφόρων (αφού η πλειοψηφία ξεκάθαρα ψήφισε ΑΠΟΧΗ) θα εφαρμόσει ένα μνημόνιο που δεν αποδέχεται, θα σώσει τις τράπεζες που δεν μας πολυχρειάζονται και θα συνεχίσουν την συμμαχία με έναν ιδεολογικό τους αντίπαλο (ΑΝΕΛ) για να τα κατορθώσουν όλα αυτά;

Advertisements

Written by dds2

Σεπτεμβρίου 22, 2015 στις 4:26 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: