περιβάλλον και πολιτική

Η ακυβερνησία ως πολιτική προοπτική

leave a comment »

[προς το παρόν δημοσίευση μόνο αποσπασμάτων]

Οι εκλογές γίνονται για να αποκτήσει η χώρα καινούργια κυβέρνηση. Και αυτό βεβαίως για δύο λόγους:
α) γιατί έτσι πρέπει αφού αυτό προβλέπεται από το είδος του πολιτεύματος που έχουμε για να λειτουργούμε ως κοινωνία. Πρόκειται για δημοκρατία, κοινοβουλευτική, δυτικού τύπου, με τριμερή διάκριση των εξουσιών (η καθιερωμενη μετά την γαλλική επανάσταση και ευρύτατα διαδεδομένη διάκριση σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία) και λειτουργούσα δια κυβερνήσεων που πρέπει να χαίρουν της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Κυριότερος παράγων του πολιτικού βίου είναι ο θεσμός των κομμάτων.
β) γιατί αυτό θα ωφελήσει την χώρα και την κοινωνία μας. Η νέα κυβέρνηση θα επιλύσει τα προβλήματα του τόπου, θα προωθήσει την οικονομία μας στον δρόμο της ανάπτυξης, θα μας ξεκολήσει από τα βαρίδια και τις παθογένειες του παρελθόντος και φυσικά θα εξασφαλίσει τις μεγάλες γεωπολιτικές επιλογές της χώρας, που είναι η εξής μία: ο μονόδρομος αυτού που αποκαλείται Ευρώπη.
Μετά από 4 χρόνια όλα τα προηγούμενα θα επαναληφθούν, γιατί έτσι προβλέπεται από το Σύνταγμά μας. Αν κάτι πάει στραβά η 4ετία μπορεί να περιορισθεί, σε 3 ή 2 χρόνια ή σε μήνες ή ακόμη και σε εβδομάδες.
Πάντως, ασχέτως περιοδικότητος, το καλό από την κάθε φορά νέα μας κυβέρνηση είναι δεδομένο.
Γιαυτό άλλωστε πολλές φορές αναφερόμαστε στις εκλογές μιλώντας για γιορτή της δημοκρατίας.

……………….

Τι συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια κατάσταση στους πολίτες της χώρας; Πως μπορεί να επηρρεάσει την ζωή τους και την συμπεριφορά τους; Και κατ’ ανάδρασιν αυτή η συμπεριφορά των πολιτών τι θα σημαίνει για αυτό που αποκαλούμε υπάρχον πολιτικό σύστημα; Και κυρίως τι μπορεί να δημιουργήσει αυτό εντός της κοινωνίας και της πραγματικής ζωής του τόπου;
Είναι προφανές ότι η εύκολη τοποθέτηση επί των προηγουμένων ερωτημάτων, ότι η σχεδόν αυτόματη απάντηση είναι αυτή που θεωρεί την ακυβερνησία ως καταστροφή. Και μάλιστα την καταστροφή αυτή η κρατούσα και συνήθης αντίληψη την παρουσιάζει σχεδόν ως εικόνα της αποκαλύψεως. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως υπάρχει και άλλη θεώρηση και άποψη; Θα μπορούσε η έλλειψη κυβερνήσεως να μην οδηγήσει στην καταστροφή αλλά σε μια ενεργοποίηση θετικών δυνάμεων που θα οδηγήσει σε περισσότερο γρηγορούντες, συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες;

Advertisements

Written by dds2

Σεπτεμβρίου 18, 2015 στις 11:26 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: