περιβάλλον και πολιτική

Συνέντευξη τύπου δικηγόρων για τα γεγονότα στη Χαλκιδική

5 Σχόλια

21 February, 2013 by antigoldgreece

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σε Συνέντευξη Τύπου

Οι παρακάτω υπογράφοντες δικηγόροι σας προσκαλούμε σε συνέντευξη τύπου, που θα λάβει χώρα στις 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12:00 στα γραφεία της ΕΔΟΘ (Μητροπόλεως 51, 1ος όροφος) με θέματα:

 1. Την παρεμπόδιση των συνηγόρων της άσκησης του καθήκοντος υπεράσπισης των διωκόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στα μεταλλεία χρυσού
 2. Την καταγγελία της κατάφωρης παραβίασης των συνταγματικά κατοχυρωμένων  δικαιωμάτων των κατοίκων της Χαλκιδικής, από τις Διωκτικές Αρχές .
 3. Την εκμαίευση δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA) από τους προσαχθέντες δίχως την προηγούμενη απαγγελία κάποιας κατηγορίας σε βάρος τους.
 4. Τις πολύωρες εξαφανίσεις – απαγωγές κατοίκων της Χαλκιδικής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης,
Αλέξανδρος Αδαμίδης, Γεώργιος Κυρίτσης, Βασίλειος Τζιμούρτος, Σπυρίδων Πετρίδης,  Εμμανουήλ Λαμτζίδης, Αναστασία Βαφείδου, Κων/νος Αμπατζάς

———-

από την συνέντευξη:

και

 

Για ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας  από την αστυνομία έκαναν λόγο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη οι δικηγόροι των συλληφθέντων –αντιδρώντων στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. Μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων για πρόκληση επεισοδίων στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» Αλέξανδρος Αδαμίδης, Γιώργος Κυρίτσης, Βασίλης Τζιμούρτος, Σπύρος Πετρίδης, Μανώλης Λαμτζίδης, Αναστασία Βαφείδου και Κωνσταντίνος Αμπατζάς, υποστήριξαν οτι πρόκειται  για ένα… «σύγχρονο Γκουαντανάμο»!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τζιμούρτος, οι πρακτικές που ακολουθεί η αστυνομία στην περιοχή, μετά μάλιστα την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στον … http://www.karfitsa.gr/?p=129982

Advertisements

Written by dds2

Φεβρουαρίου 21, 2013 στις 11:02 μμ

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Εδώ για Χαλκιδική: http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=4515&Itemid=564&lang=

  «Πρώτον, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεύτερον, έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας. Ευχαριστώ πολύ».

  Κι εδώ για Βία: http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=4516&Itemid=564&lang=

  όπου καταλήγει λέγοντας:

  Χωρίς επιβολή της νομιμότητας και ασφάλεια δεν είναι δυνατό να υπάρξει στην χώρα οικονομική ανάκαμψη. Κανείς δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει σε μία χώρα που η νομιμότητα δεν μπορεί να επιβληθεί. Κανείς δεν πρόκειται να βάλει χρήματα σε μία χώρα που δεν υπάρχει ασφάλεια.
  Άρα το αγαθό της ασφάλειας, η άρνηση, η καθολική άρνηση της βίας είναι ένα απαραίτητο βήμα για να επιτύχουμε αυτό το οποίο είναι απαραίτητο για να επιβιώσει η πατρίδα, δηλαδή την οικονομική της ανάκαμψη. Βέβαια δεν μπορεί κανείς ποτέ να πιστέψει ότι με μία ανεργία 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, με μία ανεργία των νέων στο 55% ότι μπορεί η χώρα αυτή να βρει το δρόμο της.

  Παρά ταύτα θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι η κοινωνία θα ομονοήσει γύρω από τα αυτονόητα προτάγματα της επιβολής της τάξης και του νόμου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και των ξένων που θα επιδιώξουν να επενδύσουν στη χώρα μας, ώστε να μπορέσουμε τελικά να βγούμε από την παρούσα, βαθύτατη κρίση.

  Ο άνθρωπος το δήλωσε ξεκάθαρα 2 φορές μέσα σε μια μέρα: θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τους επενδυτές. Με πρόφαση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας δίνει το στίγμα του: πολιτική επιβολής της «νομιμότητας» για ασφάλεια και προστασία των ξένων επενδυτών. Υπουργείο σε ρόλο σεκιούριτι δηλαδή…..

  Βάσω

  Βάσω

  Φεβρουαρίου 21, 2013 at 11:11 μμ

 2. S.O.S. ΙΕΡΙΣΣΟΣ S.O.S ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ S.O.S. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

  Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, πλήθος γυναικών συγκεντρώθηκε το βράδυ της 20/2/2013 μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα για να διαμαρτυρηθεί για
  Την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας
  Την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας
  Την «εξαφάνιση» δύο συμπολιτών μας (τελικά ΄΄βρέθηκαν΄΄ μετά απο πολλές ώρες και
  πιέσεις των κατοίκων).
  Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτηση τους — μεταξύ τους παιδιά και γέροντες – έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA).

  Η αποκορύφωση της τρομοκρατίας ήρθε με την κινηματογραφική «απαγωγή» από την ΕΛ.ΑΣ. δύο συμπολιτών μας το μεσημέρι, των οποίων η τύχη αγνοείται. Δικηγόροι και συγγενείς δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται.

  Θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει στόχο την εύρεση των δραστών των γνωστών επεισοδίων στις Σκουριές αλλά χρησιμοποιείται σαν μοναδική ευκαιρία τρομοκράτησης των πολιτών που είναι αντίθετοι στα σχέδια της καναδικής Eldorado Gold στη Β. Χαλκιδική.

  Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και κάθε θεσμικό φορέα εντεταλμένο για την τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίσει τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Καλούμε φορείς και ευαίσθητους πολίτες σε συμπαράσταση για να προστατευτούν τα δικαιώματα μας για τη υγεία, τη ζωή και το μέλλον της περιοχής μας.

  ΧΡ.ΚΑΡ.

  Φεβρουαρίου 21, 2013 at 11:20 μμ

 3. ΜΑΚΕΛΕΙΟ 3 | 18-2-2013

  Φεβρουαρίου 21, 2013 at 11:42 μμ

 4. Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται
  Κάτω τα χέρια από τις Σκουριές και τους αγωνιζόμενους κατοίκους!

  Με αφορμή τον εμπρησμό μηχανολογικού εξοπλισμού της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», τα ξημερώματα της Κυριακής 17/2, στήνεται μεθοδικά το νέο σκηνικό της κατασυκοφάντησης του δίκαιου, όσο και άνισου, αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στο καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων χρυσού. Στο ντεκόρ με τα αποκαΐδια προστέθηκαν: ο κ. Δένδιας, που έσπευσε επιτόπου να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του, ο εξοστρακισμένος από την κεντρική πολιτική σκηνή, με τη στάμπα της εμπλοκής σε σκάνδαλα και τωρινός δήμαρχος κ. Πάχτας, «τοπάρχης» και «μακρύ χέρι» της εταιρίας, σε ρόλο καταδότη και καταγγέλλοντα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή της εταιρείας και ο πρόεδρος του σωματείου των μεταλλωρύχων, να απειλεί με εμφύλιο στην περιοχή.

  Την εικόνα έσπευσαν να αναπαράξουν όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια του μνημονιακού τόξου, θεωρώντας πως έχουν μια χρυσή ευκαιρία να «παίξουν» στο προσφιλές γι αυτούς γήπεδο της «βίας» και της «ανομίας». Μιλούν για φθορά και καταστροφή ξένης ιδιοκτησίας, όταν η μόνη πραγματική φθορά είναι αυτή της καταστροφής του αρχέγονου δάσους των Σκουριών. Σε μια επίδειξη υποκριτικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, αναλώνονται σε ένα μαζικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με «εργαλεία» τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (της εταιρείας).

  Αυτοί που για, σχεδόν, τρεις δεκαετίες κρύβουν εσκεμμένα τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, αυτοί που παρουσίαζαν σαν διαβούλευση τις συναθροίσεις με τα «στημένα» ακροατήρια, αυτοί που «έθαψαν» την επιστημονική αποδόμηση των διάτρητων μελετών της εταιρείας, ανακάλυψαν τώρα τον παράδεισο της απασχόλησης. Ένα ψεύτικο παράδεισο, αφού με την ενεργητική συνδρομή του κράτους, βαφτίζονται σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης οι θέσεις των προγραμμάτων κατάρτισης, με υποχρέωση της εταιρείας για ολιγόμηνη απασχόληση, την οποία εταιρεία, μάλιστα, επιδοτεί το κράτος γι αυτήν την κοροϊδία σε βάρος παραπλανημένων ανθρώπων.

  Το «δια ταύτα» αυτής της συμπαιγνίας κράτους, κεφαλαίου και ελεγχόμενων ΜΜΕ είναι ένα νέο, πιο ασφυκτικό, καθεστώς ελέγχου της κοινωνίας και των αγώνων που αναπτύσσονται. Είναι η κατεδάφιση και η ισοπέδωση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι ανεξέλεγκτες προσαγωγές και συλλήψεις, η άτυπη (;) δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, η ταύτιση της συμμετοχής σε αγώνες και κινητοποιήσεις με την ηθική αυτουργία σε πραγματικά ή κατασκευασμένα ποινικά αδικήματα και η εισαγγελική παραγγελία για πιθανή δικαστική διερεύνηση των κινητοποιήσεων δεν είναι μόνο η ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Είναι το αύριο που επιφυλάσσουν σε κάθε «σκίρτημα» αντίδρασης των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, σε κάθε γωνιά της χώρας.

  Αυτές, οι ολοκληρωτικής έμπνευσης πρακτικές είναι ευθέως ανάλογες με το περιεχόμενο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, που είναι προσανατολισμένες στην εκποίηση των δημόσιων υποδομών και του φυσικού πλούτου, στην υπερπροστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.

  Νομίζουν ότι θα κάμψουν, με αυτόν τον τρόπο, ένα ρωμαλέο κίνημα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική και στη Β. Ελλάδα. Ξεχνούν τη μακρά παράδοση αγώνων και την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων κατοίκων, που μας πάνε πίσω στους αγώνες της εποχής Μποδοσάκη (1977), αλλά και στις κινητοποιήσεις με επίκεντρο την Ολυμπιάδα (1996-97). Ξεχνούν, ακόμη, ότι αναπτύσσεται ραγδαία ένα ευρύ κίνημα υποστήριξης, στενά δεμένο με άλλα μέτωπα αγώνων, όπως αυτά της υπεράσπισης εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας, της υπεράσπισης των δημόσιων χώρων κλπ.. Όσοι το αγνοούν αυτό, ας είναι έτοιμοι, να διαψευστούν με παταγώδη τρόπο, ελπίζουμε πολύ σύντομα.

  Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας, ανεπιφύλακτα, χωρίς όρους και χωρίς αποστάσεις σκοπιμότητας.

  Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας,
  που θα γίνει στη Μ. Παναγιά Χαλκιδικής, την Κυριακή 24/2, στις 11 το πρωί

  19/2/2013

  Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)

  Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)

  Φεβρουαρίου 22, 2013 at 12:37 πμ

 5. Συνεχίζεται το όργιο των παρανομιών από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών, τώρα υπό την επίβλεψη του κ. Δένδια

  22 February, 2013 by antigoldgreece

  Χθες Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου καταγγείλαμε στις αρμόδιες αρχές την παράνομη επανακατασκευή των κτισμάτων που καταστράφηκαν κατά την επίθεση των αγνώστων στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Η καταγγελία εδώ. Όλα αυτά τα έργα είχαν κριθεί παράνομα από το αρμόδιο Γραφείο Δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη και είχαν επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα (δείτε το έγγραφο εδώ κι εδώ). H απάντηση της εταιρείας ήταν ένα θρασύτατο: “Παρανομήσαμε συνειδητά”! (εδώ)

  Η επανακατασκευή αυτών των κτισμάτων είναι παρανομία καθ’υποτροπήν και συνεπάγεται την κατεδάφιση τους, την επιβολή πολλαπλάσιων προστίμων και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, με σύλληψη των υπευθύνων και των εργαζομένων και την κατάσχεση των χρησιμοποιούμενων μηχανημάτων και οχημάτων.

  Οι αποδείξεις της παρανομίας είναι στο βίντεο. Περιμένουμε ΑΜΕΣΑ από το αρμόδιο Γραφείο Πολεοδομίας και το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας στα οποία απευθύνουμε την καταγγελία μας να εφαρμόσουν το νόμο.

  Επισημαίνεται ότι, εκτός από την αποψίλωση του χώρου του ανοικτού ορύγματος και του φρέατος καθόδου στα υπόγεια έργα για τα οποία έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκρίσεις, όλα τα υπόλοιπα έργα και αποψιλώσεις δάσους που εκτελεί η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές γίνονται χωρίς τις σχετικές εγκρίσεις, ενώ έχουν καταπατηθεί και ξένες ιδιοκτησίες. Το “Παρατηρητήριο” έχει καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες για αυτές τις παρανομες εργασίες (δείτε εδώ και εδώ), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει οποιαδήποτε πράξη επιβολής του νόμου. Αντίθετα, τα παράνομα φαίνεται να “καθαγιάστηκαν” με την παρουσία στα καμμένα του ίδιου του Υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: