περιβάλλον και πολιτική

αρχιτεκτονικά διάφορα

leave a comment »

23 Ιούλιος, 2012

Βιοτεχνικά κελύφη

Mια εν δυνάμει κληρονομιά. (ερευνητική εργασία)
Φοιτήτρια: Τσατίρη Ζωή Πηγή
Επιβλέπων καθηγητής: Λεφάκη Στυλιανή
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης: 14 Φεβρουαρίου 2012

Στον αστικό ιστό των πόλεων παρατηρείται έντονη η παρουσία κτιριακών κελυφών που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενούν βιοτεχνίες και καταστήματα. Καθορίζουν τον χαρακτήρα του αστικού κέντρου παρότι ο δικός τους χαρακτήρας παραμένει αόριστος. Σήμερα τα περισσότερα παραμένουν κενά. Στόχος της έρευνας είναι η μελέτη του κτιριακού αποθέματος, της σημασίας της χρήσης για την οποία κατασκευάστηκε και της δυναμικής τους σε νέες χρήσεις.

Η βιοτεχνία αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της Ελλάδας στα χρόνια του παρελθόντος. Η σύσταση μιας μικρής επιχείρησης, με περιορισμένη μηχανική υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό, ήταν εφικτή τη δύσκολη περίοδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, επομένως η χώρα μετρούσε βιοτεχνίες τόσο στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αλλά και σε ολόκληρη την επαρχία.

Έτσι η βιοτεχνία μαζί με το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών δημιούργησαν τη νέα τάξη αστών που κινούσαν τα νήματα της οικονομίας. Στον πυκνό αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων σήμερα συνυπάρχουν κελύφη όπου η δημιουργία τους ήταν αποτέλεσμα ζυμώσεων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων και φιλοξενούσαν και φιλοξενούν τις παραπάνω χρήσεις.

Δείτε τη εργασία σε pdf(98 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

———-

19 Ιούλιος, 2012

Η πόλη του μέλλοντος του Δοξιάδη

Μεταξύ μετεωρισμού και ανθρώπινης πραγματικότητας. (Ερευνητική εργασία)

Φοιτητής: Βασίλης Ιωαννίδης
Επιβλέπων Καθηγητής: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία εκπόνησης: Φεβρουάριος 2012

Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς σχετικά με το ζήτημα των πόλεων που σχεδιάζονται και κτίζονται εκ του μηδενός. Για τους περισσότερους, καμία νέα πόλη δεν μπορεί να συγκριθεί σε ζητήματα ποιότητας με αυτές που έχουν επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου, καθώς η σημερινή τους μορφή είναι αποτέλεσμα συνεχών προσθηκών και αφαιρέσεων. Για κάποιους άλλους, οι πόλεις που σχεδιάζονται σε λευκό χαρτί έχουν τη γνώση και την εμπειρία των υφιστάμενων και έτσι μπορούν εύκολα να αποφύγουν εξαρχής τα λάθη του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των νέων πόλεων αποτέλεσε και αποτελεί τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ειδικά στη σημερινή εποχή, που τα ζητήματα της πόλης και του κέντρου της είναι πιο κρίσιμα από ποτέ.

Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία θέτει ως στόχο την ενεργοποίηση αυτής της συζήτησης, με κέντρο βάρους το παράδειγμα της «Πόλης του Μέλλοντος» του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, εξετάζοντας παράλληλα και άλλα αντίστοιχα μοντέλα νέων πόλεων της εποχής του, καθώς και προγενέστερα και μεταγενέστερα. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα της «Ουτοπίας» και της «Δυστοπίας», όπως αυτά είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, συγκρίνοντάς τα με τις πιο σύγχρονες απόψεις για τις «Ιδανικές Πόλεις». Εστιάζοντας στη ζωή και το έργο του Δοξιάδη, γίνεται μία απόπειρα αναγνώρισης της σημασίας που είχε η συστηματική μέθοδός του στο έργο του, αλλά και ο ρόλος των σύγχρονων και προγενέστερων αρχιτεκτονικών ρευμάτων σε αυτό. Ακόμα, γίνεται αναφορά στις αναλύσεις του για τους ανθρώπινους οικισμούς του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, εστιάζοντας στην επιστήμη της «Οικιστικής», αλλά και στις προτάσεις του για την εξέλιξη των «Δυναμικών Οικισμών», με τελική κατάληξη την παγκόσμια πόλη, την «Οικουμενόπολη».

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην κρίση του κινήματος του Μοντερνισμού και την ανάδυση της Πολεοδομίας του 1950, αλλά και στη μετάβαση από τα «CIAM» των Μοντερνιστών στα «Συμπόσια της Δήλου», που οργάνωνε ο ίδιος ο Δοξιάδης. Επιπλέον, γίνεται ανάλυση σε δύο από τα σημαντικότερα έργα του, την πόλη του Ισλαμαμπάντ και το πανεπιστήμιο του Παντζάμπ, υπογραμμίζοντας τη σημερινή πραγματικότητα αυτών των έργων. Τέλος, αναφέρεται ο ρόλος του στη σύγχρονη πολεοδομία και επιχειρείται μία σύγκριση με ιδέες του σήμερα για τις πόλεις του αύριο. Η ερευνητική εργασία κλείνει θέτοντας ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον το πόλεων, αλλά και το ρόλο του σημερινού αρχιτέκτονα σε αυτές.

Δείτε τη εργασία σε pdf(92 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες

Advertisements

Written by dds2

Οκτώβριος 2, 2012 στις 12:48 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: