περιβάλλον και πολιτική

μια ακόμη άποψη για αυτές τις εκλογές

leave a comment »

Λοιπόν.

Δεν έχω και πολλά πλέον να πω. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πληθωρισμού λόγων και πληροφοριών, απόψεων και κατά βάσιν επαναλήψεων, γιατί και εγώ να επαναλάβω είτε εμένα είτε των άλλων τις κουβέντες που γύρω μας πετούν και πλημμυρίζουν ώτα, οφθαλμούς και νόες.

Κατά βάσιν έχουμε ανάγκη σκέψεως, βαθύτερης προσωπικής αντιλήψεως και βουλήσεως. Και για αυτά απαιτείται ησυχία και κοινωνία με τους άλλους.

Όμως ας μην νομισθεί ότι προτείνω μία ησυχαστική άποψη για τον κόσμο και τους συμπολίτες και συνΈλληνες. Αντιθέτως. Πιστεύω σε μία ενεργό, ουσιαστική και βαθιά εκκλησιαστική πρακτική. Όπου το «εκκλησιαστική» το χρησιμοποιώ με την αρχαιοελληνική του έννοια και επιθυμώντας να ξαναθυμίσω τις πηγές αυτού που αποκαλούμε δημοκρατία (ασχέτως εάν και επιπροσθέτως πιστεύω ότι για τους χριστιανούς πολίτες το ζήτημα γίνεται διφυές αφού για αυτούς η ανάγκη εκκλησίας απαιτείται και από την θρησκευτική τους θέση).

Λοιπόν.

Τι να πω λοιπόν για τούτες τις εκλογές που σε 3 μέρες θα πρέπει να επιφέρουν κάτι για τον τόπο. Και που θα επιφέρουν μεν, κυρίως όμως σε μικρή σχέση με τον πραγματικό λειτουργικό σκοπό τους.

Λοιπόν.

Θα κάνω τρεις μόνο επισημάνσεις:

Α) Αυτές δεν είναι οι σημαντικότερες εκλογές μετά την μεταπολίτευση. Αυτές είναι οι θλιβερότερες εκλογές μετά την μεταπολίτευση. Γιατί πως μπορεί να είναι σημαντικές εκλογές με δοτή κυβέρνηση και με προκαθορισμένο πρόγραμμα (σημείο προς σημείο) για τους εκλεγέντες. Γιατί πως μπορεί να είναι σημαντικές εκλογές από ψηφοφόρους που έχουν προ πολλού παύσει να πολιτεύονται. Και γιατί πως μπορεί να είναι σημαντικές εκλογές σε τόπο όπου δεν λείπει ο Νόμος, αλλά όπου ο Νόμος απλά δεν εφαρμόζεται. Και πώς να μην είναι θλιβερές αυτές οι εκλογές που αφορούν ένα λαό χωρίς πίστη και ελπίδα, σχεδόν κατατονικό και αναίσθητο;

Β) Ο τόπος πλέον δεν είναι ανεξάρτητος και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι και ελεύθερος. Μεγάλο έως και μέγιστο μέρος αυτών πρωταρχικών και αναγκαίων συνθηκών για μια χώρα, ένα κράτος και μια κοινωνία, έχει εκχωρηθεί είτε από προδοσία, είτε από αδιαφορία, είτε από ανοησία σε ξένους και ξένα συμφέροντα.

Εκλογές λοιπόν χρειάζονται ή κάτι πέραν και πλέον των εκλογών;

και Γ) Μετά από τα ανωτέρω (ίσως περίεργα, ίσως υπερβολικά, ίσως ριζικά διάφορα των απόψεων κάποιων) θα προχωρήσω και σε μία δήλωση κάποιων προτιμήσεων για τα πρόσωπα μερικών υποψηφίων βουλευτών. Θα έλεγα ότι αντί του προτιμήσεων θα ήταν και πάλι ειλικρινέστερο το να ξαναμιλήσω για επισημάνσεις κάποιων προσώπων. Και έτσι, με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια, φιλίας, συγγένειας και συμπάθειας προτείνω τους ακόλουθους υποψήφιους βουλευτές της Εύβοιας:

Πρώτα απ΄ όλα τον αδελφό μου Σταμάτη Σουφλέρη και συγγραφέα του «Σαλού» (όπου ουσιαστικά ηθελημένα και αθέλητα ψυχογραφεί, περιγράφει και προτείνει θέση και άποψη για την μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα, κατά τρόπο συγγραφικά και λογοτεχνικά εξαίρετο, υποψήφιο με το ΟΧΙ των Καζάκη-Παπαθεμελή). Τον Νίκο Σκοπελίτη, από το χωριό μου Καλημεριάνοι του δήμου Κύμης-Αλιβερίου (υποψήφιο με τους ανεξάρτητους Έλληνες του Καμένου και ίσως έναν από τους πιο αγνούς και ιδεολόγους υποψηφίους ). Τον Κώστα Χαϊνά, φίλο από τους αγώνες για το περιβάλλον της Εύβοιας (στους Ενεργούς Πολίτες και το Δίκτυο Εύβοιας, άνθρωπο που μπορεί να κάνει διάλογο, υποψήφιο με την Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη).

Κλείνω με την ευχή (ευχή για τον καθένα μας  και για τον τόπο μας) για:

 Πρόοδο και Ειρήνη.

Ελευθερία και Ανεξαρτησία.

Αρετή και Τόλμη.

Advertisements

Written by dds2

Μαΐου 3, 2012 στις 11:09 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: