περιβάλλον και πολιτική

από το blog για τους συναδέλφους δικηγόρους της Αθήνας

with one comment

σχετικά με την προσπάθεια των συναδέλφων της Αθήνας για σύγκληση γσ

του Δημ. Δ. Σουφλέρη, δικηγόρου Χαλκίδας, dds1@hol.gr

(πρόκειται να δημοσιευθεί στο ΔΣΑ-Επιτροπή Αγώνα (http://dsa.pblogs.gr)

Την Τετάρτη 29/2/2012, είχε προγραμματισθεί μία συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος, σε συνδιοργάνωση όλων των συνδικαλιστικών φορέων των δικηγόρων, των μηχανικών και των γιατρών της Ελλάδας. Κάποιοι βρεθήκαμε στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση που υπήρχε, εμείς τουλάχιστον (οι δικηγόροι της Επαρχίας) θα κάναμε διαμαρτυρία και στο ΤΥΔΕ, παράσταση στην κατάληψη των γραφείων του ΔΣΑ, πορεία και εν τέλει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου και η συναυλία.

Από όλα τα προηγούμενα έγινε μόνο η συναυλία. Και για την ακρίβεια ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Η καταρακτώδης βροχή εκείνης της ώρας τελικά εξαφάνισε και την συναυλία. Φαίνεται ότι είτε οι ουράνιες είτε οι φυσικές δυνάμεις δεν θέλησαν να συμπράξουν με τους συμπαθείς μεν, πλην αναξιοπαθούντες αλλά φιλότεχνους έλληνες επιστήμονες [φαντάζομαι ότι το σύστημα θα τρέμει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Επιπλέον ο συγκλονιστικός αριθμός των συγκεντρωθέντων, (ας πούμε 500 άνθρωποι; θέλετε 1000;) καθιστούσε το όλο εγχείρημα ακόμη περισσότερο τρομακτικό για τους «κρατούντες» και την «τρόϊκα»].

Οφείλω όμως να προσθέσω ότι η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα αισθητή και μεγάλη σε όλα τα σημεία της Αθήνας. Τόσο λοιπόν μεγάλος κίνδυνος προδιαγραφόταν χθες; Ευτυχώς δηλαδή που η βροχή τα διέλυσε όλα: συγκεντρώσεις, συναυλίες, φόβους και αστυνομίες.

Πήγα στην Αθήνα για να βρίσκομαι μαζί με συναδέλφους σε μια προσπάθεια αγώνα, την ώρα πού όλα γύρω μας θολά και ασαφή αλλάζουν και η γενική εντύπωση είναι ότι καταρρέουν. Και την ώρα που το επάγγελμα του δικηγόρου μοιάζει να απειλείται τόσο και σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά μόνο θλίψη και απαισιοδοξία μας διακατέχει όλους. Προτίμησα όμως να βρεθώ μόνο στον χώρο της κατάληψης, στα γραφεία του ΔΣΑ και να μιλήσω με τους Αθηναίους συναδέλφους που είτε βρίσκονταν εκεί, είτε περνούσαν για να υπογράψουν, ενημερωθούν κλπ. Αυτά λοιπόν που είπαμε και μπορούν να συνοψισθούν σε λίγα λόγια (τουλάχιστον κατά την δική μου την αντίληψη) είναι τα πιο κάτω.

Τον τελευταίο μήνα στον ΔΣΑ η πλειοψηφία του ΔΣ με κάθε νόμιμο, νομότυπο, νομικίστικο αλλά και απλά αυθαίρετο, παράλογο, αντιδημοκρατικό τρόπο αποτρέπει την σύγκληση γσ. Κάτι που συνιστά επιθυμία της πλειοψηφίας του σώματος (έτσι οπως εκφράσθηκε στην απόφαση της γσ την 14η Φεβρουαρίου 2012), αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει κατορθωτό μέσα στις συνθήκες που το δικηγορικό σώμα (αλλά και η ελληνική κοινωνία) ζει και πράττει. Και εννοώ την αδιαφορία των πολλών και τον εφησυχασμό, την κάλυψη ιδίων συμφερόντων από τους νομείς της όποιας εξουσίας και την λησμοσύνη ότι βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η συμμετοχή και η ενεργός βίωση της ιδιότητος του πολίτη.

Μέχρι την γενική συνέλευση της 14/2/2012, 14 χρόνια είχαν περάσει χωρίς να έχει γίνει μία κανονική γσ. Τα μέλη του ΔΣΑ που κατέληξαν στην κατάληψη των γραφείων του Συλλόγου ως μέσο πίεσης προς το ΔΣ και ιδίως τον πρόεδρο, θέλουν και ζητούν αυτό ακριβώς το πράγμα. Να ξαναγίνει μία πραγματική γενική συνέλευση και εκεί να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στην άτυπη αυτή ομάδα-επιτροπή μετέχουν διαφοροι δικηγόροι του συλλόγου και έχουν αρχίσει να συμπράττουν και άλλοι (ήδη αρκετά από τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ είναι ενταγμένα εντός αυτής της ομάδας-επιτροπής).

Σημαντική θέση των συναδέλφων που επιθυμούν την νόμιμη και απαραίτητη σύγκληση μιας γενικής συνέλευσης είναι ότι επιθυμούν την συλλογική δράση και εκπροσώπηση του σώματος, ως ενιαίου συνόλου, χωρίς την διάσπαση ανάμεσα σε επαρχία και Αθήνα και χωρίς τον κατακερματισμό ανάμεσα σε μεγάλους συλλόγους και μικρούς.

Στα πλαίσια λοιπόν των προηγουμένων συνεχίζεται η προσπάθεια για συγκέντρωση υπογραφών, ώστε μετά την συγκέντρωση του προβλεπόμενου αριθμού τους, η σύγκληση της να καθίσταται απόλυτα υποχρεωτική και αναπόφευκτη από την ηγεσία του ΔΣΑ.

Advertisements

Written by dds2

Μαρτίου 4, 2012 στις 12:26 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with ,

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] δυστυχώς ήδη αναφέρθηκα στο θέμα (από το blog για τους συναδέλφους δικηγόρους της Αθήνας) και δεν βλέπω φως στο blog (http://dsa.pblogs.gr) κατά τις […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: