περιβάλλον και πολιτική

πόρισμα της επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας

2 Σχόλια

Πυρηνικά και λιθάνθρακας στην ενέργεια

Επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος προτείνει η Επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών

Xρυσα Λιαγγου, Οικονομική Καθημερινή 18/1/11

Tον επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος για ηλεκτροπαραγωγή υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη, την αύξηση των θέσεων εργασίας, και την ενεργειακή ασφάλεια, προτείνει η Eπιτροπή Eνέργειας της Aκαδημίας Aθηνών. H Eπιτροπή στο πόρισμά της χαρακτηρίζει ιδιαίτερα δαπανηρή την προγραμματισμένη διείσδυση των AΠE στην ηλεκτροπαραγωγή (40%) το 2020, ενώ αμφισβητεί και τη δυνατότητα υλοποίησής της. Συνιστά ορθολογική χρήση του λιγνίτη και συγκεκριμένα ανάμειξη με κονιοποιημένο εισαγόμενο λιθάνθρακα, αλλά και συμμετοχή της χώρας σε ερευνητικά προγράμματα και πιλοτικά έργα της E.E. εφαρμογής της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Προτείνει επίσης παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρηνικής τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής, ώστε αυτές να τύχουν ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Eπιτροπή κρίνει ότι είναι το πλέον συμφέρον ενεργειακά και περιβαλλοντικά καύσιμο. Oι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο απαιτούν μικρότερο κόστος κατασκευής, έχουν χαμηλότερο κόστος επένδυσης και παρουσιάζουν τις χαμηλότερες εκπομπές CO2, σημειώνει χαρακτηριστικά στο σχετικό πόρισμα. Σημειώνει ωστόσο ότι η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μεγεθύνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τρίτες χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ασφάλεια του φυσικού αερίου και των τιμών του. Kατά την Eπιτροπή ενδείκνυται διαφοροποίηση των πηγών εισόδου αερίου και η διασφάλιση της παροχής του καυσίμου στο μέλλον με την ολοκλήρωση των υποδομών για τη μεταφορά του αλλά και την κατασκευή σταθμών LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου). H Eπιτροπή εκτιμά ότι μετά το 2013, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον η διαφορά κόστους του λιγνίτη ως προς το πετρέλαιο υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά τόνο ισοδύναμου πετρελαίου και το κόστος ρύπων είναι περίπου στα σημερινά επίπεδα, οι λιγνιτικοί ατμοηλεκτρικοί σταθμοί θα εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικότεροι από αυτούς του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και συστήνει βελτίωση της απόδοσης του λιγνίτη με επαναπροσδιορισμό του ρόλου του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα. Προτείνει παράλληλα δυναμική προώθηση της ορθολογικής χρήσης και της εξοικονόμησης ενέργειας και ενημέρωση των πολιτών για όλες τις μορφές ηλεκτροπαραγωγής και προσφορά κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αυτές να τύχουν ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής.

Advertisements

Written by dds2

Ιανουαρίου 25, 2011 στις 3:45 μμ

2 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. «Ζωσμένη» από πυρηνικές εγκαταστάσεις η Ελλάδα, ενεργοποιείται υπερκομματικά…

  Η πυρηνική απειλή, ενεργοποιεί και ενώνει σε κοινή δράση για τη λήψη μέτρων, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων. Το κυριότερο, σημαντικές πληροφορίες που δείχνουν τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η Ελλάδα από την εγκατάσταση πυρηνικών σε γειτονικές χώρες ή από σχεδιαζόμενες νέες εγκαταστάσεις, δίνονται στη δημοσιότητα. Είναι «ζωσμένη» από εν λειτουργία ή υπό υλοποίηση πυρηνικές εγκαταστάσεις (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία) ή εκπεφρασμένα σχέδια για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων (Αλβανία, Σκόπια, Κροατία)! – Τι ζητούν με ερωτήσεις τους οι ευρωβουλευτές Κρ. Αρσένης, Μ. Τρεμόπουλος, οι βουλευτές Μ. Κατρίνης, Κ. Καρτάλης, Δ. Παπαδημούλης…

  περισσότερα
  http://www.eklogika.gr/news/4303

  dds2

  Μαρτίου 16, 2011 at 8:53 μμ

 2. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης

  «Έχουμε 141 αντιδραστήρες στην Ευρώπη και θα έλεγα ότι οι 141 είναι οι πιο επικίνδυνοι», λέει ειδικός της Greenpeace, Jan Haverkamp. Ποιοι τύποι είναι οι πιο επικίνδυνοι και σε ποιες χώρες βρίσκονται.
  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=94566

  dds2

  Μαρτίου 16, 2011 at 10:52 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: