περιβάλλον και πολιτική

η συμβολή των τροπικών δασών στην απορρόφηση του CO2

leave a comment »

Το ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται από τα απειλούμενα δάση

(20/2/2009 11:30:00 πμ)

http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=443904

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα απειλούμενα παρθένα τροπικά δάση του πλανήτη απορροφούν περίπου το ένα πέμπτο (18%) του συνολικού διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που για πρώτη φορά αξιολογεί συγκεκριμένα και αναδεικνύει τη σημασία του δασικού πλούτου για τη συγκράτηση της αλλαγής του κλίματος και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Η μελέτη του πανεπιστημίου του Λιντς, υπό τον δρα Σίμον Λιούις, εταίρο της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», δείχνει ότι τα εναπομείναντα τροπικά δάση αφαιρούν από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο 4,8 δισ. τόνους διοξειδίου. «Παίρνουμε μια δωρεάν επιδότηση από τη φύση», δήλωσε ο Λιούις και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στα δάση για πάντα».

Το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ εκτιμά ότι παγκοσμίως οι ανθρώπινες δραστηριότητες απελευθερώνουν 32 δισ. τόνους διοξειδίου κάθε χρόνο, αλλά από αυτούς περίπου οι μισοί (15 δισ.) στην πραγματικότητα μένουν στην ατμόσφαιρα επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή. Η νέα έρευνα δείχνει ακριβώς που πηγαίνει (στα τροπικά δάση) ένα μεγάλο μέρος από τους 17 δισ. τόνους που λείπουν.

«Περίπου ο μισός από τον άνθρακα που ‘λείπει’, διαλύεται στους ωκεανούς και το υπόλοιπο μισό πηγαίνει κάπου στη βλάστηση της ξηράς και στο χώμα, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι πού ακριβώς. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, διαπιστώσαμε πλέον ότι περίπου ο μισός άνθρακας που ‘λείπει’, απορροφάται από τα τροπικά δάση», δήλωσε ο βρετανός ερευνητής. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, με βάση τις τιμές ενός τόνου άνθρακα, η απομάκρυνση περίπου 5 δισ.τόνων διοξειδίου ετησίως από τα τροπικά δάση είναι μια πολύτιμη υπηρεσία που κοστολογείται γύρω στα 13 δισ. λίρες.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε σε μια συγκυρία που η προστασία των τροπικών δασών κερδίζει τη διεθνή προσοχή και είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, στην Κοπεγχάγη φέτος, για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Written by dds2

Φεβρουαρίου 24, 2009 στις 9:15 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: