περιβάλλον και πολιτική

τα μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές πρέπει να είναι άμεσα

leave a comment »

Καμπανάκι από McKinsey για τις εκπομπές αερίων

Αν τα μέτρα καθυστερήσουν ένα ακόμη έτος, η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμηThe New York Times

Με ρυθμούς ταχύτερους απ’ όσο εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα θα αυξηθούν οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που σημαίνει ότι αν καθυστερήσει πέρα από το 2010 η λήψη μέτρων για τον περιορισμό τους υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθούν ραγδαίες κλιματικές αλλαγές. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της μεγάλης εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company σε έρευνα με τίτλο «Pathways to a Law Carbon Economy», η οποία επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα αργά χθες στις Βρυξέλλες. Η έρευνα αναμένεται να ενισχύσει την άποψη κορυφαίων επιστημόνων και οικονομολόγων ότι η απουσία δράσης σήμερα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη μελλοντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη McKinsey, η καθυστέρηση λήψης μέτρων για 10 χρόνια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας μεγαλύτερη των 2 βαθμών Κελσίου – επίπεδο που πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει μέγιστο επιτρεπόμενο, μετά το οποίο θα υπάρξει ευρεία και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική βλάβη. Σύμφωνα με τον Περ-Αντερς Ενκβιστ, έναν από τους συγγραφείς της έρευνας, είναι απίθανο «η σημερινή χρηματοοικονομική κρίση να επιφέρει μεγάλες αλλαγές» στο μοτίβο αύξησης των εκπομπών από πηγές όπως ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που λειτουργούν με λιθάνθρακα, αυτοκίνητα και βιομηχανίες τσιμέντου και χημικών. Η ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία είναι σημαντική συνιστώσα αυτής της τάσης. Στην τελευταία έρευνα αυτού του είδους, το 2006, η McKinsey προέβλεπε ότι οι συνολικές εκπομπές θα έφθαναν τους 60 γιγατόνους ετησίως ώς το 2030 αν έμεναν αμετάβλητες οι ισχύουσες πρακτικές. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Ενκβιστ, η ποσότητα εκτιμάται πλέον ότι θα φθάσει τους 70 γιγατόνους.

Εστω και έτσι, όμως, ο κ. Ενκβιστ θεωρεί πως θα υπάρξουν σημαντικά κέρδη από τον διπλασιασμό των προσπαθειών δημιουργίας νέας υποδομής, όπως τα «πράσινα» κτίρια, εργοστάσια, αυτοκίνητα και ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί. Μάλιστα, επιμένει ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσουν τέτοιες προσπάθειες, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα υπάρξει για την αποτροπή των χειρότερων σεναρίων, ιδίως σε περιοχές του κόσμου όπου η οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία.

Σύμφωνα με τον κ. Ενκβιστ, το κόστος τέτοιων αλλαγών θα είναι της τάξης των 200-350 δισ. ευρώ ετησίως ώς το 2030. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής. Προκαλώντας αντιδράσεις από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, αναφέρεται δε στην πυρηνική ενέργεια, τονίζοντας ότι στο μοντέλο της McKinsey ευθύνεται ως και για το 5% της συνολικής δυναμικής περιορισμού των αερίων και ώς το 2030 θα αναλογεί στο 16% της «καθαρής» ενεργειακής προσφοράς.

Advertisements

Written by dds2

Φεβρουαρίου 10, 2009 στις 8:02 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: