περιβάλλον και πολιτική

Η Ελλάδα «στεγνώνει» γρηγορότερα

leave a comment »

Μεγάλες περιοχές της χώρας που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση οριακής ξηρότητας κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πλήρη έλλειψη νερού

Άμεσα απειλούνται με λιγότερες βροχές και υψηλότερες θερμοκρασίες η Αττική, η Ανατολική Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, η Θεσσαλία και η Ανατολική Πελοπόννησος

πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=249980&ct=1

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες για τη λειψυδρία στην Ελλάδα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κλίμα σε περιοχές της χώρας όπου επικρατεί σήμερα «πύρρειος ισορροπία» ως προς τις συνθήκες ξηρασίας. Οι βροχές που πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες δεν αρκούν για να αναστρέψουν αυτή την πορεία. Για τους επιστήμονες αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» της ανομβρίας. Τεράστιες περιοχές της χώρας, ακριβώς λόγω του ότι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση οριακής ξηρότητας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πλήρη έλλειψη νερού, ακόμη και στην περίπτωση βραχείας ξηρής περιόδου. Οπως προειδοποιεί το Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του ΕΜΠ απειλούνται με δραματική μείωση απορροών (λιγότερα νερά στους ποταμούς λόγω μείωσης βροχοπτώσεων και αύξησης της θερμοκρασίας) τα ξηροθερμικά συστήματα της χώρας όπως η Αττική, η Ανατολική Κρήτη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Θεσσαλία και η Ανατολική Πελοπόννησος. Μάλιστα οι επιστήμονες προαγγέλλουν ότι το «αύριο» της Ελλάδας με ξηρασία μπορεί να μας τύχει κυριολεκτικά αύριο.

Η δραματική εικόνα για την Ελλάδα σχετικά με την ξηρασία και τη λειψυδρία, στον αιώνα που διανύουμε, αναδεικνύεται σε όλες τις επιστημονικές προσεγγίσεις για το πώς θα αλλάξει το κλίμα. Από τη μία υπάρχουν τα μοντέλα γενικής κυκλοφορίας (GSΜs) τα οποία χρησιμοποιούν μεγάλα ινστιτούτα της Δύσης και προβλέπουν τι αλλαγές θα υπάρξουν στη βροχόπτωση, στη θερμοκρασία και στη στάθμη της θάλασσας. Αυτά, για την Ελλάδα, προβλέπουν αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς και κατά τόπους 5 βαθμούς, όπως π.χ. στην Ανατολική Κρήτη και στις Κυκλάδες. Επιπλέον, προβλέπουν μείωση ετήσιας βροχόπτωσης που θα κυμανθεί από 80 χιλιοστά έως 120 χιλιοστά και άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 20 έως 50 εκατοστά. Οι εκτιμήσεις αυτής της προσέγγισης δείχνουν ότι το ποσοστό των ετών με κάποια μορφή ξηρασίας (ήπια, μέτρια, έντονη, ακραία) θα είναι για τη Θεσσαλία 74%, τις Κυκλάδες 83% και την Κρήτη 85%! Από την άλλη, για τις αλλαγές στο κλίμα, χρησιμοποιείται η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων η οποία εξετάζει μεγάλες χρονοσειρές (μακρές χρονικές περιόδους, π.χ. για 100 έτη). Ετσι, το Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων του ΕΜΠ στο πρόγραμμα ΡRΟDΙΜ που εκπονήθηκε με τη συνεργασία των περισσότερων μεσογειακών χωρών προχώρησε σε ανάλυση με δείκτες οι οποίοι περιέχουν περισσότερες από μία μετεωρολογικές παραμέτρους- διερευνάται η τάση του ενιαίου δείκτη ξηρασίας (RDΙ) που περιλαμβάνει δεδομένα βροχόπτωσης αλλά και εξατμισοδιαπνοής (ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία κ.ά.). Με βάση αυτόν τον δείκτη, και με τα ιστορικά δεδομένα, φάνηκε ότι το ποσοστό των ετών με ξηρασία στην Ανατολική Κρήτη θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το σημερινό, ενώ σε άλλες περιοχές δεν διαγνώσθηκε στατιστικά σημαντική τάση αύξησης των ετών. Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα αν τα ξηρά έτη είναι δύο ή τρία στη σειρά.

Ανεξάρτητα από το ότι και οι δύο επιστημονικές προσεγγίσεις για το κλίμα έχουν μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται στατικά, μια και υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν τα αποτελέσματα, δείχνουν ουσιαστικά ότι χρειάζεται ετοιμότητα. Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο καθηγητής διαχείρισης υδατικών πόρων ΕΜΠ κ. Γ.Τσακίρης κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει όσον αφορά το νερό στους ταμιευτήρες. Το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι «στα οριακά συστήματα μικρή μείωση της βροχόπτωσης μπορεί να σημαίνει πρακτική μηδενική απορροή και επομένως μηδενική εισροή στους ταμιευτήρες» . Η Κύπρος, με γεμάτους ταμιευτήρες το 2004, με καλύτερο σύστημα οργάνωσης και με υδροδοτικά συστήματα που έχουν μικρότερες απώλειες από ό,τι στην Ελλάδα (της τάξεως του 10%-15% όταν στη χώρα μας οι απώλειες είναι 30%- 50%), κατέληξε σε ακραία κατάσταση λειψυδρίας, αναγκασμένη να μεταφέρει νερό από την Ελλάδα. Και αυτό έγινε με δύο χρόνια ήπιας ξηρασίας και έναν χρόνο έντονης ξηρασίας.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; «Χρειάζεται πρόγραμμα προετοιμασίας για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας,γιατί τότε θα τιναχθεί στον αέρα το σύστημα υδροδότησης σε περιοχές όπου έχουν μεγάλες καταναλώσεις (από τουρισμό,ανομοιόμορφη κατανομή στον χρόνο,απώλειες στα δίκτυα,εξάτμιση κ.ά.)» επισημαίνει ο κ. Τσακίρης. Επιπλέον χαρακτηρίζει ως μείζον πρόβλημα την υπερκατανάλωση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως θεωρεί, με τεχνολογίες μείωσης, καμπάνιες ενημέρωσης, βελτίωση συστήματος απωλειών. Και όλα αυτά, ώστε την ώρα που θα ανακύψει το πρόβλημα, σημειώνει ο καθηγητής, να μην προκληθεί πανικός ο οποίος οδηγεί σε ανορθολογικές και σπασμωδικές ενέργειες.

Advertisements

Written by dds2

Ιανουαρίου 12, 2009 στις 10:50 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: