περιβάλλον και πολιτική

για την τιμή του πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ

leave a comment »

«Τα 75$ το βαρέλι είναι μία λογική τιμή»

Ο προεδρος του ΟΠΕΚ κ. Χαλίλ, σε συνέντευξή του στην «Κ» τονίζει ότι η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έβγαλε τους κερδοσκόπους από την αγορά Συνέντευξη στον Φιλιο Σταγκο

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στο Οράν της Αλγερίας, ο κ. Σακίμπ Χαλίλ θα προεδρεύσει σε μία από τις πιο κρίσιμες συνόδους του ΟΠΕΚ που καλείται να αντιμετωπίσει τη ραγδαία πτώση της τιμής από τα 147 στα 43 $ το βαρέλι μέσα σε τρεις μήνες.

Ο κ. Χαλίλ, ο οποίος είναι και υπουργός Ενέργειας και Μεταλλευμάτων της Αλγερίας σε συνέντευξή του προς την «Κ» επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «παραγωγοί και καταναλωτές δεν συμφωνούμε ποτέ…».

— Ο ΟΠΕΚ είναι ίσως το κατεξοχήν καρτέλ στην παγκόσμια οικονομία. Πρόσφατα έχετε επιδοθεί σε μία προσπάθεια να προσελκύσετε νέα μέλη. Γιατί τέτοια σπουδή;

— Ο όρος «καρτέλ» δεν μας ικανοποιεί αλλά είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις τιμές επεμβαίνοντας στην προσφορά του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Εχουμε δεχθεί νέα μέλη όπως η Αγκόλα ή το Εκουαδόρ, ενώ η Ινδονησία αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή σταμάτησε να εξάγει και είναι πια εισαγωγέας πετρελαίου. Σήμερα έχουμε 12 κράτη-μέλη που παράγουν ημερησίως 32 εκατ. βαρέλια σε μια αγορά όπου η ζήτηση κυμαίνεται στα 83-84 εκατ. βαρέλια.

— Αναφέρομαι στην προσπάθειά σας να στρατολογήσετε σημαντικούς εξαγωγείς όπως η Ρωσία, το Μεξικό και η Νορβηγία.

— Το Μεξικό και η Νορβηγία συμμετείχαν πάντοτε στις συνεδριάσεις μας με το καθεστώς του παρατηρητή. Δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις μας αλλά μερικές φορές τις εφαρμόζουν από αλληλεγγύη. Αν μοιράζεσαι το κόστος της περιστολής των εξαγωγών ανάμεσα σε περισσότερους παίκτες, τότε αυτό είναι μικρότερο. Οταν ελέγχεις μόνο το 40% της παραγωγής, τότε για να επηρεάσεις τις τιμές πρέπει να κόψεις μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σου απ’ ό,τι αν είχες μαζί σου τη Ρωσία, το Μεξικό κ.λπ. Διαφορετικά εμείς κάνουμε τις περικοπές για να ανεβάσουμε την τιμή κι αυτοί επωφελούνται από την τιμή και ταυτόχρονα αυξάνουν τις εξαγωγές τους για να κερδίσουν από τις δικές μας περικοπές. Οι χώρες αυτές δεν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να γίνουν πλήρη μέλη αλλά θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Οράν. Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο σε ενεργειακά ζητήματα, κ. Σέτσιν. Είμαστε σε συνομιλίες για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο κατανόησης με τη Ρωσία, ενδεχομένως και την Τετάρτη.

— Εσείς υποφέρετε κι εμείς επωφελούμαστε από ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αυτήν την περίοδο. Τις θεωρείτε δικαιολογημένες;

— Ποτέ δεν γνωρίζουμε ποια τιμή είναι δικαιολογημένη. Η τιμή καθορίζεται από την αγορά. Οταν αυτή ήταν στα 140$ είχαμε πει ότι είναι αδικαιολόγητη. Αλλά είχε καθοριστεί από την αγορά, κυρίως από κερδοσκόπους (σπεκουλαδόρους) παρά από την πραγματική ζήτηση. Σήμερα έχουμε μία κατάσταση που οφείλεται στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Παραγωγοί και καταναλωτές δεν συμφωνούμε ποτέ. Οταν η τιμή είναι χαμηλή, οι καταναλωτές λένε ότι είναι σωστή, όταν είναι πολύ ψηλή οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι είναι η τιμή της αγοράς. Τώρα υπάρχει ένα «κονσένσους» για μία τιμή κοντά στα 75$.

— «Κονσένσους» μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ…

— Μεταξύ των μελών μας αλλά πιστεύω ότι και στις καταναλώτριες χώρες οι πετρελαϊκές εταιρείες θεωρούν ότι τα 75$ χρειάζονται για να δικαιολογήσουν την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στη Βραζιλία, την Αγκόλα και αλλού. Αν δεν γίνουν αυτές οι επενδύσεις τώρα, σε δύο-τρία χρόνια που θα ανακάμψει η ζήτηση, η τιμές θα εκτοξευθούν και πάλι στα ύψη.

— Βλέπετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα διορθώσει αυτό το «γιο-γιο» στις παγκόσμιες τιμές;

— Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα εξαρτώνται κατά 95% από τις πετρελαϊκές εξαγωγές μας. Συνεπώς κι εμείς θέλουμε ορατότητα και προβλεψιμότητα στη διακύμανση των τιμών ώστε να προγραμματίσουμε τις επενδύσεις μας. Αλλά οι χώρες που έχουν απελευθερώσει τις οικονομίες τους πιστεύουν ότι οι τιμές πρέπει να καθορίζονται αποκλειστικά από την αγορά.

— Εσείς περιμένατε μια τόσο απότομη διόρθωση ή ήσασταν απλά χαρούμενοι με τη θετική συγκυρία;

— Γνωρίζαμε ότι ήταν κερδοσκοπία αλλά δεν μας πίστευαν. Θυμάστε ότι μας ασκήθηκαν πιέσεις από τον Γκόρντον Μπράουν και τον Τζ. Μπους κι ότι στη Τζέντα η Σαουδική Αραβία είχε αποφασίσει μονομερώς να αυξήσει την παραγωγή της κατά 0,5 εκατ. βαρέλια/μέρα. Κανείς δεν περίμενε την κατάρρευση η οποία έβγαλε τους κερδοσκόπους από την αγορά κι έτσι φτάσαμε από τα 140 στα 40 $ το βαρέλι.

— Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μείωση της ζήτησης το 2009 κατά 500.000 ημερησίως αλλά εσείς έχετε ήδη αποφασίσει να μειώσετε κατά 2 εκατ. βαρέλια/μέρα.

— Εμείς βλέπουμε ότι εξαφανίστηκαν από την αγορά 2 εκατ. βαρέλια/μέρα. Τον Οκτώβριο νομίζαμε ότι το 2009 η αγορά θα συνεχίσει να μεγαλώνει λόγω της Κίνας αλλά τώρα η πρόβλεψη είναι ότι θα συρρικνωθεί και το 2008, κατά 20.000 βαρέλια/μέρα κι ακόμα περισσότερο το 2009, κατά 500.000 βαρέλια/μέρα. Αυτό είναι ανήκουστο. Συνεπώς θα χρειαστεί να μειώσουμε κι άλλο την παραγωγή μας. Αυτά δεν τα γνωρίζαμε πριν κι ακόμα δεν γνωρίζουμε πού θα πιάσει πάτο η ζήτηση.

— Ναι, αλλά εσείς έχετε ήδη περικόψει την παραγωγή σε μεγαλύτερο ποσοστό…

— Θα σας το εξηγήσω ως εξής: Ακόμα και μετά την περικοπή των 2 εκατ. βαρελιών/μέρα, έχουμε μία υπερπρομήθεια των αγορών με αποτέλεσμα τα στοκ να συσσωρεύονται. Σήμερα τα στοκ καλύπτουν τουλάχιστον 56 ημέρες ζήτησης, ενώ ο μέσος όρος των πέντε τελευταίων ετών ήταν 52 ημέρες. Αν θέλουμε να ξαναφτάσουμε την ισορροπία, θα πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτές τις 4 παραπανίσιες ημέρες, ήτοι περίπου 320 εκατ. βαρέλια. Το ερώτημα είναι αν θα τα ξεφορτωθούμε σε ένα χρόνο ή έξι μήνες, ώστε να φτάσουμε και πάλι στις 52 ημέρες στοκ που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο στην τιμή που είναι τα 75$ το βαρέλι. Οπότε στο Οράν θα πρέπει να δούμε τι υπάρχει μέσα στην αγορά και πόσα ακόμα πρέπει να αφαιρέσουμε.

— Γιατί δεν αφήνετε την τιμή να διακυμανθεί ελεύθερα; Η φθηνότερη ενέργεια θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να επανακάμψει ταχύτερα.

— Είναι μία επιλογή. Αλλά ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι τα 75 $ το βαρέλι είναι η σωστή τιμή. Αν τη θεωρήσουμε λογική, τότε ίσως να πετύχουμε μία συμφωνία με τους καταναλωτές -για το οποίο αμφιβάλλω- πάνω στην οποία να εργαστούμε. Αν δεν το πετύχουμε πιθανόν σε τρία χρόνια να ξαναπάμε στα 150$ το βαρέλι. Μία τιμή στα 75$ δεν είναι μόνο καλή για εμάς αλλά και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Για να έχουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακή και αιολική ενέργεια, χρειάζεται μία τιμή όχι μικρότερη από τα 75$ το βαρέλι. Ακουσα έκπληκτος κάποιες καταναλώτριες χώρες να μου λένε ότι θέλουν μια τιμή στα 80$ για να γίνουν ανταγωνιστικά τα αιολικά πάρκα τους.

— Ο κόσμος κινείται πλέον προς μία πιο πράσινη οικονομία και η ζήτηση των υδρογονανθράκων θα κορυφωθεί πριν από το 2035. Εσείς πώς βλέπετε αυτήν την προοπτική;

— Ας μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι για την απεξάρτησή μας. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 50 χρόνια το 60-70% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών θα συνεχίσει να καλύπτεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα ζήσουμε με αυτά για πολύ καιρό και θα πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας στην αποδοτικότερη καύση τους. Στη χώρα μας, στη ζώνη της Σαλά έχουμε ήδη αρχίσει να διοχετεύουμε το CO2 πίσω στη γη, για να μην εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Σύντομα ολοκληρώνεται και η πρώτη υβριδική μονάδα που συνδυάζει το φυσικό αέριο με την ηλιακή ενέργεια.

— Σήμερα το 97% των εξαγωγών σας προέρχεται από υδρογονάνθρακες. Αλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως στον Περσικό Κόλπο, ήδη διαφοροποιούν τις οικονομίες τους. Η Αλγερία;

— Αυτό είναι αλήθεια. Το 45% του ΑΕΠ μας προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. Είναι πολύ ψηλό ποσοστό. Στο Μεξικό είναι 20% στις χώρες του κόλπου 30%. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας αλλά έχουμε καθυστερήσει για ιστορικούς λόγους. Εχουμε μεγάλο πληθυσμό και μεγάλες ανάγκες για σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους που αυτές οι χώρες δεν έχουν. Πρέπει να κινηθούμε αναπτύσσοντας άλλους τομείς της βιομηχανίας, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε.

— Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα. Η ανεργία στην Αλγερία ξεπερνά το 13% και ο κόσμος περιμένει να μοιραστεί το μέρισμα του ορυκτού πλούτου της χώρας.

— Αυτό γίνεται ήδη. Το 13% του ΑΕΠ μας δαπανάται για τη δωρεάν υγεία και εκπαίδευση. Εχουμε πάνω από 1 εκατ. φοιτητές. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, υπογράψαμε συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε. και προχωρούμε. Αργά μεν, αλλά προχωρούμε.

Η απεξάρτηση της τιμής του αερίου από το πετρέλαιο θα καθυστερήσει 20 χρόνια

— Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία μιας ομάδας σαν τον ΟΠΕΚ στην αγορά του φυσικού αερίου;

— Υπάρχει μία παρόμοια ομάδα και η επόμενη συνάντησή μας είναι στις 23 Δεκεμβρίου στη Μόσχα. Πρόκειται για ένα φόρουμ εξαγωγέων φυσικού αερίου που συγκροτήθηκε το 2001 στην Τεχεράνη για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεών μας. Για παράδειγμα, αν εμείς έχουμε μια αγορά στην Ισπανία και την Κορέα και το Κατάρ εξάγει κι αυτό στην Ισπανία, μπορούμε να προμηθεύσουμε εμείς στη θέση τους την Ισπανία κι εκείνοι την Κορέα. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε σαν τον ΟΠΕΚ επειδή το φυσικό αέριο πωλείται σε μακροπρόθεσμη βάση επί συγκεκριμένου όγκου. Δηλαδή, δεν μπορείς να πεις στον πελάτη σου «φέτος λέω να μειώσω την παραγωγή μου». Επίσης, η τιμή του φυσικού αερίου συνδέεται με αυτήν του πετρελαίου.

— Δεν βλέπετε πιθανότητα απεξάρτησης της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του πετρελαίου;

— Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις μία κορεσμένη αγορά. Ισως σε 20 χρόνια που η αγορά του φυσικού αερίου θα επεκταθεί και θα υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους παραγωγούς. Σήμερα το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται άλλους ενεργειακούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο και η τιμή του συνδέεται με την τιμή του καυσίμου που θέλεις να υποκαταστήσεις. Αν έχουμε υπερπροσφορά φυσικού αερίου σε μία συρρικνούμενη παγκόσμια αγορά, τότε η τιμή του μπορεί να αποσυνδεθεί από την τιμή του πετρελαίου όπως κάποτε το πετρέλαιο αποσυνδέθηκε από το κάρβουνο.

Οι σχέσεις Αλγερίας – Ελλάδας

— Η Ελλάδα εισάγει από την Αλγερία το 20% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Πώς βλέπετε την εξέλιξη των διμερών ενεργειακών σχέσεων;

— Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Το 2002 υπέγραψα στην Ελλάδα ένα μνημόνιο κατανόησης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών μας σχέσεων. Αλλά, με εξαίρεση το συμβόλαιο της ΔΕΠΑ με την (αλγερινή εταιρεία φυσικού αερίου) Sonatrach, δεν κατορθώσαμε να επεκτείνουμε τις σχέσεις αυτές. Είχαμε συνομιλίες για συγκεκριμένα σχέδια, όπως η προμήθεια της Κρήτης και η δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού μονάδας στη Ρεβυθούσα αλλά δεν ευοδώθηκαν. Η Sonatrach δεν ενδιαφέρεται πλέον για την απλή προμήθεια φυσικού αερίου επειδή οι υπεραξίες μας σταδιακά θα μειώνονται. Ετσι, υπογράψαμε με την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρισμού συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και της διανομής φυσικού αερίου. Δεν είμαστε απειλητικός εταίρος. Επιδιώκουμε ισχυρές συνεργασίες, αμοιβαία επωφελείς, με τους αγοραστές μας σε όλη τη Μεσόγειο. Ετσι γίνονται πια οι «μπίζνες».


ΣXETIKA ΘEMATA


«Λογική τιμή πετρελαίου τα 75 δολ.»_(…ΔIEΘNHΣ OIKONOMIA…)

Advertisements

Written by dds2

Δεκέμβριος 29, 2008 στις 7:12 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: