περιβάλλον και πολιτική

έρευνα για την ακτινοβολία πυλώνων και κινητών

with one comment

Έρευνες – σοκ για ακτινοβολία από πυλώνες- κινητά
Καρκίνος, κυτταρικές διαταραχές και βλάβες στο DΝΑ, οι κυριότερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr

Αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου και λευχαιμίας, προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, κυτταρικές διαταραχές και βλάβες στο DΝΑ είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγονται στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τα κινητά, τις ασύρματες συσκευές και τις γραμμές υψηλής τάσης.
Από τις μελέτες που πραγματοποιούνται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα την τελευταία περίοδο φαίνεται ότι η ανησυχία των ειδικών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκπεμπόμενη ακτινοβολία αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μερίδα επιστημόνων που εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας δεν έχουν αποδειχθεί επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τέτοιων συσκευών. Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε η μελέτη Lowental (2007), η οποία δείχνει ότι ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις μέχρι 300 μέτρα από γραμμές υπερυψηλής τάσης είχαν κατά 1,3 φορές αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν πιο μακριά.
Να αυξηθούν τα όρια
Επιπλέον, αναφορά έγινε στην επιδημιολογική μελέτη Draper (2005), όπου φαίνεται ότι παιδιά ηλικίας έως 15 ετών που ζουν μέχρι και 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης έχουν 69% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία απ΄ ό,τι αυτά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 600 μέτρα. «Ύστερα από τα αποτελέσματα αυτά προτείνεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αποστάσεις από γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από τα 30 στα 200 μέτρα, καθώς και να μειωθούν τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από αυτές τις γραμμές κατά 15 φορές», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν και τα αποτελέσματα πειραμάτων σε πειραματόζωα: σε δύο ομάδες 12 εγκύων αρουραίων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων παρόμοια με αυτή που εκπέμπουν οι κεραίες, το 58% της πρώτης ομάδας και το 50% της δεύτερης δεν γέννησαν. Σε ανάλογο πείραμα που διεξήχθη σε 380 έμβρυα όρνιθας παρατηρήθηκε σε ποσοστό έως και 62,78% καθυστέρηση της ανάπτυξης, βαριές δυσμορφίες, νεκρά νεογνά καθώς και πρώιμοι και όψιμοι εμβρυϊκοί θάνατοι. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και σε πείραμα με αυγά ορτυκιών.
Προφύλαξη των εμβρύων
«Η υψηλού βαθμού ευαισθησία των εμβρύων του αρουραίου, της όρνιθας και του ορτυκιού σε μικροκύματα χαμηλής πυκνότητας ισχύος αποτελεί ισχυρή ένδειξη αντίστοιχης υψηλής ευαισθησίας των εμβρύων των ανώτερων θηλαστικών και του ανθρώπου, εξαιτίας των ομοιοτήτων τους στα αρχικά στάδια της προγεννητικής του ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις πειραματικές μας μελέτες, καθώς και την αρχή της προφύλαξης, συνιστάται κάθε δυνατή προφύλαξη των εμβρύων και των παιδιών από την ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας, όπως είναι και η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων», τονίζει ο κ. Ιωάννης Μάγρας από το Εργαστήριο Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του ΑΠΘ.
«Πολύ μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η ακτινοβολία των κινητών επηρεάζει την τοπική ροή αίματος στον εγκέφαλο, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης αλλά και τη διάρκεια και την ποιότητα της φάσης των ονείρων, του τμήματος δηλαδή του ύπνου μας στο οποίο θα έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να λαμβάνει χώρα η φυσιολογική μας ανάπαυση», επισημαίνει ο κ. Όλε Γιόχανσον, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών του σουηδικού Ιδρύματος Καρολίνσκα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Advertisements

Written by dds2

Ιουλίου 30, 2008 στις 2:31 μμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Νέο SΟS για καρκίνο από τα κινητά
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008
  [Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]

  Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να συνδεθεί, χωρίς αμφισβήτηση, το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων, δεν χρειάζεται να περάσουν άλλα τόσα για να πειστεί η διεθνής κοινότητα για τους κινδύνους από τη χρήση των κινητών, επισήμαναν επιστήμονες σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αποδείξεις όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου κυρίως στα παιδιά, τα προληπτικά μέτρα δικαιολογούνται», επισήμανε ο Ντέιβιντ Κάρπεντερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αlbany.

  «Πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν για να κάνουμε καλύτερη δουλειά όσον αφορά την ερμηνεία των στοιχείων που έχουμε για τους κινδύνους», τόνισε ο Ρόναλντ Χέρμπερμαν, διευθυντής του Καρκινικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

  Ο κίνδυνος. Οι δύο επιστήμονες τόνισαν πως ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο από τη χρήση κινητών είναι πολύ μεγαλύτερος στα παιδιά απ΄ ό,τι στους ενηλίκους και παρουσίασαν στην επιτροπή της Βουλής πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι έφηβοι που αρχίζουν να χρησιμοποιούν κινητά πριν από τα 20 έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τους νέους που δεν χρησιμοποιούν κινητά. «Και είναι στην πλευρά του κεφαλιού που χρησιμοποιούμε το κινητό», τόνισε ο Κάρπεντερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, όπως υπάρχουν προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων για την υγεία, προειδοποιήσεις θα πρέπει να υπάρχουν και στα κινητά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για τη δημιουργία όγκου στον εγκέφαλο.

  ΤΑ ΝΕΑ

  Οκτώβριος 1, 2008 at 8:43 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: