περιβάλλον και πολιτική

στοιχεία για την πετρελαιακή βιομηχανία

leave a comment »

Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου σε αριθμούς

Την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο αποκάλυψε για άλλη μία φορά η φρενήρης άνοδος των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ξεπεράσει και τα 130 δολάρια το βαρέλιπηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_22/05/2008_233839
Τα αποθέματα πετρελαίου

Η Μέση Ανατολή παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης στην οικονομία του πετρελαίου, κάτι που της επιτρέπει στις χώρες της περιοχής να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η Σαουδική Αραβία μόνη της διαθέτει το 21,9% των αποθεμάτων παγκοσμίως.

Η Βόρεια Θάλασσα και ο Καναδάς διαθέτουν επίσης σημαντικά αποθέματα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά για πόσο καιρό ακόμη θα κρατήσουν τα αποθέματα, αλλά οι πετρελαϊκές εταιρείες εκτιμούν ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο καμπή και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, υπάρχουν επιβεβαιωμένα αποθέματα για τα επόμενα 40 χρόνια – αυτό είναι όμως κάτι, που υποστήριζαν και πριν από 30 χρόνια. Στην ετήσια έκθεση Statistical Review of World Energy 2008, η BP αναφέρει ότι η παραγωγή μειώθηκε πέρυσι κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα και ανήλθε σε 81,53 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα, ενώ τα διαπιστωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον πλανήτη ανήλθαν στα τέλη του 2007 σε 1,2379 τρισεκατομμύρια βαρέλια έναντι των αναθεωρημένων 1,2395 τρισεκατομμυρίων βαρελιών στα τέλη του 2006. Αρκούν, ωστόσο, για να στηρίξουν τους σημερινούς ρυθμούς παραγωγής για τα επόμενα 41 χρόνια.

Οι μεγάλοι καταναλωτές

Οι τιμές του πετρελαίου τέθηκαν σε ανοδική τροχιά από το 2002 και πρόκειται για την πιο μακρόχρονη και απότομη άνοδο από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία η BP το 1861. Για την BP, η εκτίναξη των τιμών στο ιστορικό ρεκόρ των 139,12 δολαρίων το βαρέλι του αμερικανικού ελαφρού αργού αντικατοπτρίζει εν μέρει τους περιορισμούς στην προσφορά σε μία συγκυρία έντονης αύξησης της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Η ζήτηση για πετρέλαιο στην κινεζική αγορά αυξάνεται περίπου 15% κάθε χρόνο.

Οι οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οικονομιών τους.

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη θέση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης, ωστόσο καταφέρνουν να καλύψουν σχεδόν απόλυτα τις ανάγκες της οικονομίας τους με την εγχώρια παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά οι χώρες – παραγωγή της Μέσης Ανατολής, είναι μεγάλοι καταναλωτές, ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου στην περιοχή αυτή είναι πολύ χαμηλές.

Επιπλέον, στις φτωχότερες χώρες η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει πολύ χαμηλή.

Το εμπόριο του πετρελαίου

Η Μέση Ανατολή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, προμηθεύοντας περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.

Σημαντικοί παραγωγείς είναι επίσης, η Ευρώπη, η Ευρασία (κυρίως η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και η Βόρεια Αμερική. Η διαφορά ωστόσο είναι πως σχεδόν όλο το πετρέλαιο που παράγεται στη Μέση Ανατολή οδηγείται προς εξαγωγή στις διεθνείς αγορές, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Εξάλλου, το ασθενές δολάριο οδηγεί στη άνοδο των τιμών, καθώς οι επενδυτές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως μία εναλλακτική για να κρατήσουν το δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε αξία από το 2007, όμως οι τιμές δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τιμή ρεκόρ εάν λάβει κανείς υπόψιν του τον πληθωρισμό. Συγκριτικά το 1980 το αμερικανικό αργό είχε αγγίξει τα 101,70 δολάρια με τιμές του 1980 εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ιράν – Ιράκ.

Οι τιμές της βενζίνης

Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου έχει άμεσες επιπτώσεις στην τιμή της βενζίνης. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν επιπτώσεις και στους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, καθώς η ζωή γίνεται πιο ακριβή, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης σε άλλους τομείς.

Η τιμές της βενζίνης κυμαίνονται στα 3 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πρατήρια πωλούν τη βενζίνη στη 1 λίρα το λίτρο.

Ωστόσο, στη Γηραιά Αλβιώνα οι αυξητικές τάσεις είναι λιγότερο απότομες, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται από τους φόρους.

Αύξηση παραγωγής φυσικού αερίου

Οσον αφορά το φυσικό αέριο, η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε το 2007 κατά 2,4% και ανήλθε σε 2,94 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 3,1% και ανήλθε σε 2,92 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, λόγω κυρίως της αύξησης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ. Τα εξακριβωμένα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου ανήλθαν, στα τέλη του 2007, σε 177,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυξημένα κατά 0,6% σε σχέση με το 2006.

Κατά 7,3% αυξήθηκε, πέρυσι, το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (οι συνολικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ανήλθαν σε 226 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 211 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2006).

Για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο ο γαιάνθρακας ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο καύσιμο καθώς πέρυσι η κατανάλωση αυτού του ενεργειακού πόρου σημείωσε αύξηση 4,5%. «Πάνω από το 50% της αύξησης της παγκόσμιας πρωτογενούς κατανάλωσης αντιστοιχεί στο κάρβουνο και πάνω από 70% αυτού του ποσοστού αντιστοιχεί σε αύξηση κατανάλωσης στην Κίνα», υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Κρίστοφ Ρουλ.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BP και BBC

Advertisements

Written by dds2

Ιουνίου 25, 2008 στις 2:22 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: