περιβάλλον και πολιτική

πυρηνική ενέργεια και ελληνικές ιδεοληψίες

2 Σχόλια

Από το ΒΗΜΑ της Κυριακής, 11/5/2008, το ακόλουθο άρθρο, που πολύ ξεκάθαρα (και λογικά) τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στην χώρα μας.

Η πυρηνική ενέργεια και τα ελληνικά στερεότυπα

Ι. Ε. ΔΑΤΣΕΡΗΣ

Η πυρηνική ενέργεια είναι συνδεδεμένη με ισχυρότατους συμβολισμούς ολέθρου και κινδύνου. Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Τσερνόμπιλ. Είναι δύσκολη η έναρξη μιας συζήτησης ότι είναι δυνατόν, όταν βρίσκεται υπό έλεγχο, να γίνει χρήσιμη και ωφέλιμη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα των αφορισμών και των στερεoτύπων.

Καταλήξαμε λοιπόν στην «καθολική άρνηση στα πυρηνικά εργοστάσια». Τι γνωρίζουμε περισσότερο από μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, από «πράσινες», οργανωμένες και κοινωνικά ευαίσθητες χώρες όπως η Σουηδία και η Ελβετία που στήριξαν την ανάπτυξή τους στην πυρηνική τεχνολογία; Η απάντηση είναι «εκεί δεν έχουν σεισμούς». Στην Ιαπωνία, που έχει σεισμούς και επιπλέον θρήνησαν χιλιάδες θύματα από τον πυρηνικό όλεθρο, κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι από τις διαθέσιμες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική εμφανίζει την καλύτερη σχέση στην αναλογία κόστους, ωφέλειας. Στην ωφέλεια περιλαμβάνεται η απόδοση και η προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι πράσινη με την έννοια της ανανεώσιμης, αλλά είναι πιο καθαρή σε σύγκριση με τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις άλλες πηγές ενέργειας είναι δεδομένες και διαρκείς, από τα πυρηνικά εργοστάσια δυνητικές. Αν συμβεί ατύχημα; Μεγάλης έκτασης ατύχημα δεν μπορεί να συμβεί με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Τα απόβλητα δημιουργούνται μια φορά, μετά 30-40 χρόνια. Εχουν όγκο, από ένα εργοστάσιο, όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Δεν απορρίπτονται σε κάποια χωματερή, αλλά εξάγονται και θάβονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη σε στέπες, ερήμους ή περιοχές παγετώνων. Αύριο θα εκτοξεύονται στο Διάστημα.

Υπάρχουν πολλά ακόμη επιχειρήματα υπέρ της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, θα σταθώ μόνο στο κύριο: Η Ελλάδα είναι μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, η πιο αναπτυγμένη οικονομικά και τεχνολογικά στην περιοχή. Δεν μπορεί να μείνει τελευταία στην ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής τεχνολογίας και των άλλων παράπλευρων τεχνολογιών. Είναι θέμα ασφάλειας, ισχύος και εθνικής ανεξαρτησίας.

ΥΓ.1: Δεν έχω καμία άμεση ή έμμεση σχέση με κανένα από τα συμφέροντα που ετοιμάζονται για το ενεργειακό πάρτι στην Ελλάδα. Καλό είναι όσοι εκφράζουμε δημόσια θέση υπέρ ή κατά μιας ενεργειακής τεχνολογίας να δηλώνουμε και να μπορούμε να αποδείξουμε την ανεξαρτησία μας.

ΥΓ.2: Να αναρωτηθούμε. Τι είναι πιο βλαπτικό για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον: ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής 500 MW, ακόμη και το πιο ρυπογόνο, ή μια καπνοβιομηχανία που προμηθεύει 500.000 καπνιστές;

Ο δρ Ι. Ε. Δατσέρης είναι πυρηνικός ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό.

——-

ΑΚΟΜΗ:

Αξιόλογος ο «διάλογος» ανάμεσα στον Θανάση Γεράνιο (καθ. Πυρην. φυσ. στο Παν. Αθηνών) και τον Λεωνίδα Καμαρινόπουλο (πρ. της Ελλ. Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) που δημοσιεύθηκε στο ένθετο της «Κ» ενThesis Ενέργεια τον Μάιο-Ιούνιο 08 ( ;;; )

Advertisements

Written by dds2

Μαΐου 20, 2008 στις 10:49 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with

2 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. «Αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι οι Έλληνες»

  Ευρωπαίοι και πυρηνική ενέργεια
  (4/7/2008 9:17:00)

  Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

  Αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι οι Έλληνες με ποσοστό 79%, έναντι 45% στην Ε.Ε. των 27 χωρών-μελών, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση-ευρωβαρόμετρο για την πυρηνική ενέργεια που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην Ε.Ε., όπου περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, πάνω από επτά στους 10 Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν «άγνοια» για την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις των ραδιενεργών αποβλήτων.Συγκεκριμένα, το 74% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 76% των Ελλήνων.

  Επίσης, το 18% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, έναντι 79% που δηλώνει κατά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. των «27» είναι 44% και 45%. Οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους πλέον πολέμιους της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, μαζί με τους Κύπριους (80% κατά) και τους Αυστριακούς (83%). Υπέρ είναι, σε γενικές γραμμές, οι πολίτες των χωρών που διαθέτουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, όπως οι Τσέχοι και οι Λιθουανοί (64% υπέρ), οι Ούγγροι και οι Βούλγαροι (63%), οι Σουηδοί (62%) και οι Φινλανδοί (61%).

  Επιπλέον, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα διευκόλυνε την Ε.Ε. να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της;», το 63% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 32% που διαφωνεί. Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά μέσο όρο απάντησαν ότι συμφωνούν, με 64%, και ότι διαφωνούν, με 21%.

  Σε ό,τι αφορά την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η περισσότερη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση, έναντι 63% των Ευρωπαίων πολιτών. Με αυτήν την άποψη διαφωνεί το 41% των Ελλήνων, έναντι 23% των Ευρωπαίων πολιτών.

  Επίσης, το 51% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να απαλλαγούμε από τα ραδιενεργά απόβλητα, έναντι 41% των Ευρωπαίων πολιτών. Με την άποψη αυτή διαφωνεί το 32% των Ελλήνων, έναντι 31% των Ευρωπαίων πολιτών.

  Τέλος, στην ερώτηση «τι θα σας απασχολούσε περισσότερο αν κοντά στην περιοχή που διαμένετε άνοιγε χώρος απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων;», το 61% των Ελλήνων και το 51% των Ευρωπαίων πολιτών απάντησαν ότι θα τους απασχολούσαν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Το 29% των Ελλήνων και το 30% των Ευρωπαίων πολιτών απάντησαν ότι περισσότερο θα τους ανησυχούσε ο κίνδυνος ραδιενεργών διαρροών.

  Στην Ε.Ε. λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια σε 15 κράτη-μέλη: στις Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρόλο που η επίσημη στάση της Ε.Ε. ως προς την πυρηνική ενέργεια παραμένει επιφυλακτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια ανανεωμένη προσέγγιση στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στο «Πρόγραμμα Δράσης Ενεργειακή Πολιτική για την Ευρώπη».

  ds

  Ιουλίου 8, 2008 at 3:31 μμ

 2. Είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας για λόγους τεχνικούς και οικονομικούς. Έχω μία θεωρία γιατί οι Έλληνες είναι κατά. Οι Έλληνες, καλώς-κακώς, επηρρεάζονται από τα ΜΜΕ τους. Τα ΜΜΕ μας εκφράζουν χωματουργούς και εφοπλιστές (μερικοί εκ των οποίων έχουν και τράπεζες). Οι χωματουργοί και οι εφοπλιστές ζημιώνονται από την πυρηνική, που έχει εφ άπαξ χωματουργικά, υποκαθιστά εισαγωγή και μεταφορά πετρελαίου και αερίου και – σημαντικό στην χώρα μας – έχει ελάχιστες μίζες αφού το κόστος και η κατασκευή ελέγχονται αυστηρά από την ΙΑΕΑ.

  Το ενεργειακό καρτέλ στην Ελλάδα είναι 3-4 ονόματα (Β, Λ, Μ, Κ – άλλο μεγάλοι, άλλοι μικροί, όλοι κρατικοδίαιτοι). Το χωματουργικό καρτέλ είναι 2-3 μεγάλοι, με μήντια.

  Οταν ξεφορτωθούμε τα λαμόγια, θα έχουμε ελπίδα, αλλά αυτό είναι, νομίζω, όνειρο.

  Οι ΑΠΕ είναι για γρήγορες και εύκολες αρπαχτές, το κόστος κρύβεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ (κι αν μπορείς μην πληρώσεις) ταϊζουν περιφερειακούς χωματουργούς και μπετατζήδες.

  Αν η ΓΕΚ, η Πετρόλα, η Μοτορ Όϊλ, ο Ακτορας και η J&P (και ο Αλαφούζος και 2-3 αφανείς μεταφορείς) ήθελαν πυρηνική, όλοι μας θα την θέλαμε. Αλλά, μετά, τι θαγίνουν αυτοί οι επιφανείς? Κλέφτες?

  Καλημέρα.

  archaeopteryx

  Απρίλιος 17, 2010 at 9:32 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: